Foto: LETA

Pirms gada notikusī traģēdija Zolitūdes lielveikalā "Maxima" likusi arī Lietuvai stingrāk izvērtēt būvniecības normatīvus un vērīgāk sekot ēku stāvoklim, piektdien vēsta Lietuvas Radio, atsaucoties uz vides ministru Ķēstuti Trečoku.

Sekojot Latvijas paraugam, kur šoruden pieņemts jauns Būvniecības likums, arī Lietuvā pēc šā notikuma pārskatīti likumi un normatīvi, noteiktas stingrākas prasības gan speciālistu atestācijā, gan būvniecības objektu statusa noteikšanā, palielināti naudassodi par pārkāpumiem.

Pēc ministra teiktā, process nav beidzies un speciālistu diskusijas joprojām turpinās. Viņš atzinis, ka dažkārt būvdarbi notiek steigā un tiek izmantoti nekvalitatīvi materiāli, bet celtniecības brāķis vai trūkumi var parādīties tikai pēc vairākiem gadiem.

Tomēr Trečoks uzsvēris, ka būvnieku attieksme mainījusies un viņi sākuši labāk apzināties, cik svarīgi ir domāt par ēkas drošību.

Kā savukārt paziņojis Lietuvas mazumtirdzniecības kompānijas "Maxima LT" ģenerāldirektors Židrūns Valkeris, aizvadītā gada laikā "Maxima" veikalu un noliktavu ēku pārbaudēm un nostiprināšanai, ugunsdrošības sistēmu atjaunošanai un darbinieku apmācīšanai veltīta liela uzmanība. Visa 2014.gada laikā drošības uzlabošanas pasākumiem atvēlēti 2,6 miljoni litu (gandrīz 754 000 eiro).

"Pērn Rīgā notikusī nelaime (..) bija sāpīgākais notikums mūsu uzņēmumu grupas vēsturē. Tādēļ viens no svarīgākajiem mūsu uzdevumiem šogad bija gādāt, lai darbinieki un pircēji mūs veikalos justos droši," viņš norādījis. "Maxima" ēkas regulāri pārbauda licencētas firmas. Reizi mēnesī ēku stāvoklis tiek novērtēts vizuāli, divas reizes gadā veiktas detalizētas ēku konstrukciju un telpu pārbaudes, bet, rodoties bažām, tiek ierosināta pilnīga vai daļēja ēkas tehniskās stāvokļa ekspertīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!