Pirmdien, 31.jūlijā, pēkšņā nāvē Hamburgā miris biznesa augstskolas "Turība" rektors un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents, ekonomikas zinātņu doktors Jānis Āboltiņš. Viņš bija pirmais atjaunotās Latvijas ekonomikas ministrs.
Āboltiņš dzimis 1943.gadā, inženiera diplomu ieguvis Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, bet ekonomikas zinātņu doktora grādu - Latvijas Universitātē. Savu profesionālo karjeru Āboltiņš veidojis gan valsts un pašvaldību institūcijās, gan uzņēmējsabiedrībās. Kopš 2004.gada viņš bija LTRK prezidents un "Turības" rektors.

No 1989. līdz 1991.gadam Āboltiņš bija pirmais atjaunotās Latvijas ekonomikas ministrs.

1996.gadā viņš kļuva par "Rīgas komercbankas" padomes priekšsēdētāju un par "Zenico Ltd." valdes priekšsēdētāju.

2004.gadā Āboltiņš iecelts par SIA "Uzņēmumu vadības institūts" rīkotājdirektoru.

"Rektora Jāņa Āboltiņa darbības laiks mūsu augstskolas vēsturē iezīmē straujas izaugsmes posmu. Esam gandarīti, ka viņa pārliecība par personīgās iniciatīvas un indivīda brīvības nozīmi sabiedrības labklājības veicināšanā radusi atsaucību jaunatnes vidū," sacīja biznesa augstskolas "Turība" valdes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

"Neskatoties uz smago zaudējumu, mēs turpināsim augstskolas attīstību, īstenojot izvirzītos mērķus. Veicināsim uzņēmējdarbības garu gan augstskolā, gan Latvijā kopumā. Biznesa augstskolas "Turība" rektora pienākumus pārņem ilggadējais augstskolas darbinieks, prorektors akadēmiskajā darbā, inženierzinātņu doktors, asociētais profesors Antons Kiščenko," informēja Rostovskis.

LTRK ģenerāldirektors Jānis Leja norāda, ka Āboltiņš kā organizācijas prezidents devis ievērojamu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā. "Viņa zināšanas, pieredze un stingrā pozīcija deva nozīmīgu impulsu Latvijas uzņēmēju interešu aizstāvībā," teica Leja.

"Pārliecība par brīvas uzņēmējdarbības priekšrocībām un īpašumtiesību neaizskaramību kā vienu no brīvas uzņēmējdarbības attīstības pamatprincipiem ir tas, ko Jānis Āboltiņš nenogurstoši ievēroja, strādājot Latvijas uzņēmēju labā. Mēs turpināsim viņa iesākto," uzsvēra Leja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!