Foto: DELFI

Reģionālās mobilitātes programmā līdz šim ir iesaistījušies 118 cilvēki, kuriem izdevies atrast darbu vairāk nekā 20 kilometru attālumā no mājām un valsts viņiem kompensē ceļa izdevumus. Savukārt 30 nodarbinātie dalību pasākumā jau pabeiguši un turpina strādāt, informē Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Jau pusgadu NVA nodrošina cilvēkiem, kuri darbu atraduši ārpus savas dzīves vietas, finansiālu atlīdzību transporta vai dzīvesvietas īres izdevumu segšanai pirmos četrus darba mēnešus.

Kopumā nodarbinātie, kas izmanto reģionālās mobilitātes atbalstu strādā pie 90 darba devējiem. Darba devējiem ir iespēja ar valsts atbalstu pieņemt darbā nepieciešamos speciālistus no attālākajiem reģioniem, svarīgi, ka pirms tiek nodibinātas darba attiecības - vakancei jābūt reģistrētai NVA vismaz vienu nedēļu. Darbiniekus ar NVA starpniecību darba devējs var meklēt, reģistrējot vakanci kādā no 28 NVA filiālēm vai elektroniski valsts lielākajā bezmaksas vakanču datu bāzē.

Jūlija beigās valdība apstiprināja grozījumus, kas pasākumā ļauj iesaistīties arī tiem pretendentiem, kuri bezdarbnieka statusā bijuši ne mazāk kā divus mēnešus iepriekš paredzēto 6 mēnešu vietā. Turklāt gadījumos, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas saistībā ar darbinieku skaita samazināšanu vai līdzīgu iemeslu dēļ, un tas būtiski apdraud nodarbinātības situāciju attiecīgajā administratīvajā teritorijā, NVA reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumā varēs piedalīties arī tie pretendenti, kuri bezdarbnieka statusā reģistrēti pat mazāk nekā 2 mēnešus.

Pusgada laikā dalībai programmā NVA filiālēs iesniegti 150 pieteikumi. Kopumā lielākais pieteikumu skaits saņemts NVA filiālēs Rēzeknē, Ludzā, Aizkrauklē, Cēsīs, Jelgavā un Liepājā. Finansiālo atbalstu nodarbinātie pieprasa galvenokārt transporta izdevumu segšanai ceļā no dzīvesvietas uz darba vietu un atpakaļ. Pasākuma dalībnieki strādā gan ražošanas un mazumtirdzniecības uzņēmumos, gan zemnieku saimniecībās. Pārstāvētas kā vienkāršākas profesijās, tā arī tādas, kas prasa īpašu izglītību un pieredzi: metālmateriālu metinātājs, miesnieks, šķirotājs, ceha strādnieks, veikala pārdevējs, tehniskais direktors, farmaceita asistents, galvenais grāmatvedis, gids, palīgstrādnieks u.c.

NVA finansiālu atlīdzību pasākuma "Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana" ietvaros var saņemt tie komersantu nodarbinātie, kuru darba vieta atrodas vismaz 20 kilometru attālumā no deklarētās dzīvesvietas. Darba tiesiskajām attiecībām ir jābūt nodibinātām ar komersantu, kurš attiecīgo vakanci vismaz nedēļu bija reģistrējis NVA filiālē vai NVA CV/Vakanču portālā. NVA finansiālā atlīdzība transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai vienam nodarbinātajam nevar pārsniegt kopā 280 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!