Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra " Moody's" pirmdien pazemināja Eiropas Savienības (ES) ilgtermiņa kredītreitinga prognozi no stabilas uz negatīvu, bet nemainīja tās augsto kredītreitingu AAA.

"Ir saprātīgi pieņemt, ka ES kredītspējai jāatbild tās spēcīgāko dalībvalstu kredītspējai," paskaidroja "Moody's", kā sava lēmuma iemeslu minot
Lielbritānijas
,
Francijas
,
Vācijas
un
Nīderlandes
negatīvās reitingu prognozes.

"Moody's" saglabāja ES augsto kredītreitingu AAA, jo nav mainījušies tā "divi galvenie loģiskie pamatojumi" - "konservatīva budžeta pārvaldība" un "kredītspēja un atbalsts, ko sniedz tās 27 dalībvalstis".

Kredītreitings AAA tika saglabāts arī Lielbritānijai, Francijai, Vācijai un Nīderlandei, kuras kopā nodrošina apmēram 45% no ES budžeta ieņēmumiem.

Aģentūra tomēr neizslēdza iespēju, ka varētu nākotnē pazemināt ES kredītreitingu, ja pasliktinātos ES dalībvalstu kredītspēja.

"Moody's" jūlijā pazemināja Vācijas, Luksemburgas un Nīderlandes kredītreitingu prognozes no stabilas uz negatīvu. Kā iemesls tika minēti šīm valstīm draudošie riski saistībā ar iespējamu Grieķijas aiziešanu no eiro zonas un nepieciešamību sagādāt finanšu līdzekļus iespējamai Spānijas un Itālijas glābšanai.

Francijai un Austrijai negatīvas reitingu prognozes ir jau kopš februāra, bet Lielbritānijai - kopš decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!