Foto: Reuters/Scanpix

Pēc viendzimuma partnerattiecību legalizēšanas Igaunijā Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" plāno to aktualizēt Latvijā, jo ļoti daudziem pāriem Latvijā nav sakārtotas attiecības, tomēr cerības, ka Latvija sekos Igaunijas piemēram ir nelielas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kristīne Garina, apvienības "Mozaīka" priekšsēdētāja, raidījumam norādīja, ka arī Latvijā ir nepieciešams sakārtot viendzimuma partnerattiecības un nevis tāpēc, ka to izdarīja Igaunija, "bet tāpēc, ka tas ir vajadzīgs mūsu pašu cilvēkiem, pūšu pašu pilsoņiem. Ar to, ko dara citas valstis, tam ir maz sakara."

Viņa uzsvēra, ka ir nepieciešams regulējums, kas ļauj regulēt attiecības viendzimuma pāriem, taču atgādināja, ka Igaunijā pieņemtais likums paredz tiesības reģistrēt savu kopdzīvi gan heteroseksuāliem, gan viendzimuma pāriem. Garinas norāda, ka arī Latvijā ir gana daudz pāru, kas dzīvo kopā, taču nevēlas precēties.

Savukārt "Panorāmas" uzrunātie politiķi atzina, ka ir pret viendzimuma partnerattiecību legalizēšanu.

Nacionālā apvienība un Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atbalsta tradicionālu ģimenes modeli, savukārt raidījums vēsta, ka partijā "Vienotība" ir dažādi viedokļi par viendzimuma partnerattiecību legalizēšanu.

Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) norādīja, ka viņa pārstāvētā partija ir pret Igaunijā pieņemto risinājumu, savukārt Mārtiņš Bondars (LRA) norādīja, ka ir LRA ir par tradicionālu ģimeni, tai pašā laikā, nediskriminējot nevienu indivīdu.

Māris Kučiniskis (ZZS) raidījumam norādīja, ka, viņaprāt, Latvijā jautājums par partnerattiecību legalizēšanu nav sasniedzis tādu līmeni, lai Saeimā par to notiktu balsojumi. Arī partijas "Vienotība" deputāts Romualds Ražuks uzsvēra, ka tuvākajā laikā šāds balsojums Saeimā nenotiks, jo pašreiz tas nav aktuāli.

Ivans Klementjevs (SC), atsaucoties uz Latvijas Republikas Satversmi, norāda, ka laulība ir starp vīrieti un sievieti. Viņaprāt, diskusijas par viendzimuma partnerattiecību legalizēšanu ir "provokācija pret galveno likumu Latvijā".

Šobrīd Tieslietu ministrijas darba kārtībā jautājums par viendzimuma attiecību reģistrēšanu nav.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Igaunijas parlaments ceturtdien, 9. oktobrī, nobalsoja par "Kopdzīves likuma" pieņemšanu, kas paredz tiesības neprecētiem pāriem – gan heteroseksuāliem, gan viendzimuma – reģistrēt savu kopdzīvi.

Likums dod iespēju neprecētiem pāriem reģistrēt savu kopdzīvi, tādā veidā iegūstot iespēju likuma kārtībā regulēt gan savas savstarpējās, gan attiecības ar trešajām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!