Foto: stock.xchng
Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) uzskata, ka ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontrolē jāiesaista visa sabiedrība, tostarp aktīvāk jāpiedalās arī dažādām valsts un pašvaldību iestādēm.
" Svarīgu pienesumu var sniegt aculiecinieki, fiksējot pārkāpumus un informējot gan policiju, gan masu informācijas līdzekļus par iespējamiem pārkāpumiem, nejēdzībām ceļu zīmēs, slikto ceļu stāvokli, bezdarbībā no ceļu uzturētāju vai apsaimniekotāju puses," portālu "Delfi" informēja LIDA priekšsēdētājs Armands Augustāns.

LIDA priekšlikums gan ir visai radikāls - arodbiedrības ieskatā, normatīvajos aktos ir jānosaka, ka ar videoreģistratoriem aprīkojamas visas valsts un pašvaldību iestādēm piederošās automašīnas, kā arī visa veida transportlīdzekļus, kas nodarbojas ar pasažieru vai kravu pārvadājumiem.

"Latvija ļoti maz transportlīdzekļu aprīkoti ar videoreģistratoriem. Praktiski neviens sabiedriskais transportlīdzeklis, operatīvais transports, valsts vai pašvaldību iestāžu transportlīdzekļi, kravas pārvadāšanas transports, vilcieni nav aprīkoti ar videoreģistrātoriem," skaidro Augustāns

" Videoreģistratori atvieglotu pārkāpumu vai negadījumu ātrāku izvērtēšanu, vainīgo noskaidrošanā, kā arī būtu nopietns pierādīšanas līdzeklis ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma konstatēšanā, novērstu pārkāpumus, disciplinētu gan vadītājus, gan gājējus. Videoreģistratori palīdzētu noskaidrot ceļu uzturētāju un apsaimniekotāju neizdarības, kas noved pie ceļu satiksmes negadījumiem," norāda LIDA vadītājs.

Saskaņā ar LIDA sniegto informāciju, transportlīdzekļu aprīkošana ar videoreģistratoriem varētu izmaksāt no 0, 02 % līdz 0,5 % no transportlīdzekļa vērtības.

"Delfi" jau vēstījis, ka pērnā gada 16. decembrī darbu pārtrauca fotoradari, kurus uz autoceļiem bija izvietojis privātais komersants "V-Traffic" (iepriekš "Vitronic Baltica"). Valsts policijas amatpersonas vairākkārt paudušas, ka pēc fotoradaru darbības pārtraukšanas ir palielinājies kā ātrums uz Latvijas ceļiem, tā arīdzan ātras braukšanas dēļ notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!