Foto: LETA

Nav biežas situācijas, kad tādas mazas valsts kā Latvijas pārstāvis var ieņem tādu augstu amatu kā Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs, uzskata vakar par EP cilvēktiesību komisāru ievēlētais pašreizējais Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks.

"Es biju izbrīnīts un pateicīgs. Vēl joprojām ir grūti tam ticēt," savas emocijas pēc vakardienas ievēlēšanas augstajā amatā raksturoja Muižnieks, piebilstot, ka konkurence uz amatu bijusi sīva, bet Latvijas pārstāvji ieguldījuši lielu darbu, lai viņš varētu tikt ievēlēts.

Patlaban Muižniekam ir divi mēneši laika, lai iepazītos ar jaunajiem amata pienākumiem un plānotu savu darbu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Jaunajam komisāram, pirmkārt, būs jāpievēršas sadarbībai ar EP ārējiem partneriem, piemēram, Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju. Tāpat komisāram ir jāsadarbojas ar nacionālajām cilvēktiesību organizācijām un tiesībsargiem, kuriem ekonomiskās krīzes situācijā bieži vien pārmērīgi samazināts finansējums.

Tāpat Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) cer, ka komisārs varētu atslogot tās darbu, jo patlaban vairāk nekā 100 000 lietu gaida izskatīšanu ECT, un lielākā daļa no tām ir sūdzības pret piecām valstīm - Itāliju, Turciju, Ukrainu, Rumāniju un Krieviju. Muižnieks norādīja, ka viņam kā komisāram būs jācenšas mazināt cēloņus, kādēļ šādas sūdzības ECT tiek saņemtas, un jānorāda minētajām valstīm uz labās prakses piemēriem.

Arī cilvēktiesību jautājumi Latvijā no jaunā EP cilvēktiesību komisāra puses netiks ignorēti. "Komisāram jāapmeklē visas valstis, kaut kad jau pienāks arī Latvijas kārta," sacīja Muižnieks.

Muižniekam līdz ar jaunajiem pienākumiem nāksies pārtraukt Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadīšanu, un institūtam tiks izraudzīts jauns direktors.

Otrdien EP Parlamentārā asambleja ar 120 balsīm par EP cilvēktiesību komisāru ievēlēja Muižnieku.

Latvijas pārstāvis amatā ir ievēlēts uz sešu gadu termiņu un darbu sāks 1.aprīlī. EP cilvēktiesību komisāra mītnes vieta ir Strasbūra.

EP cilvēktiesību komisārs vada neatkarīgu EP institūciju, kurai dots mandāts veicināt cilvēktiesību ievērošanu padomes 47 dalībvalstīs. Komisāram jāsadarbojas ar plašu starptautisko un nacionālo institūciju loku. Institūcijas starpvaldību partneri ietver ANO un tās specializētās iestādes, Eiropas Savienību un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, kā arī vadošās cilvēktiesību nevalstiskās organizācijas, universitātes un domnīcas.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Muižnieks dzimis 1964.gada 31.janvārī Losandželosā, ASV. 1993.gadā viņš pārcēlies uz dzīvi Latvijā. 1984.gadā Muižnieks beidzis Grenobles universitāti Francijā, 1985.gadā studējis Monterejas Starptautisko attiecību institūtā, 1986.gadā beidzis Prinstonas universitāti, iegūstot bakalaura grādu politoloģijā, 1987.gadā studējis Rietumu Mičiganas universitātē un 1988.gadā beidzis Kalifornijas Berklija universitāti, iegūstot maģistra grādu politoloģijā. 1993.gadā Muižnieks aizstāvējis disertāciju.

Muižnieks bijis īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Eināra Repšes un Induļa Emša valdībās. 2009.gada nogalē viņš ievēlēts par Eiropas Padomes komisijas pret rasismu un neiecietību priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!