Noklausījusies masu medijos un sociālajos tīklos izplatīto video materiālu, kurā redzams, kā krievu valodā runājoši cilvēki nepakļaujas policijas darbinieka prasībām, un iepazinusies ar lietas apstākļiem, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pirmdien nolēmusi incidentā iesaistīto Valsts policijas darbinieku Tālivaldi Spīlberga apbalvot, atzīstot viņu par disciplināri nesodītu.

Iekšlietu ministrija informē, ka iepriekš Spilbergam tika piemērots disciplinārsods – rājiens.

"Uzskatu, ka šajā situācijā policists apzinīgi veica savus pienākumus un likumu nav pārkāpis, tāpēc piemērotais disciplinārsods nav pamatots un tiek atcelts. Šādu ņirgāšanos par amatpersonu, kas veic dienesta pienākumus un lieto valsts valodu, kā arī lepošanos internetā ar šādu rīcību, uzskatu par bīstamu signālu visai sabiedrībai un esmu lūgusi to izvērtēt Drošības policijai," norāda Mūrniece.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Mūrniece lūdza arī Drošības policijai (DP) izvērtēt pavasarī notikušo incidentu.
Internetā pieejams videomateriāls, kurā redzams, kā policists pieiet pie apturētas automašīnas, kuras vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus. Gan pārkāpējs, gan viņa blakussēdētājs runā krieviski un pieprasa to darīt arī ceļu policistam, kurš gan uzstājīgi lieto valsts valodu un norāda, ka autovadītājs ir Latvijas iedzīvotājs, tāpēc nevar būt šķēršļu sarunas turpināšanai latviešu valodā.

Tomēr krieviski runājošie vīrieši policistam nepiekāpjas un pēc likumsarga pieprasījuma arī neuzrāda personu apliecinošus dokumentus, krieviski skaidrojot, ka nesaprot, ko policists vēlas, un ka nepieciešams pieaicināt tulku.

Mūrniece ir lūgusi DP izvērtēt, vai konkrētais gadījums nav uzskatāms par ņirgāšanos un policista pazemošanu vai pat par rasu naida kurināšanu. Tāpat ministre lūgusi VP domāt par to, kā paplašināt policistu tiesības, lai šādas situācijas turpmāk vairs neatkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!