Foto: LETA

Baltija vienmēr ir bijusi un būs vienota. To, ka kopā esam stiprāki, varošāki un gaišāki, simbolizē arī Saeimas Baltiešu zāle, ceturtdien, atklājot jauno Saeimas ēku Jēkaba ielā 6/8 un tās Baltiešu zāli, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Jauno Saeimas namu Mūrniece atklāja kopā ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Eiki Nestoru un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Loretu Graužinieni.

Saeimas spīkere norādīja, ka Baltiešu zāles nosaukums izvēlēts par godu Baltijas Asamblejas dibināšanas 25.gadadienai, kas tiek svinēta šogad.

Mūrniece norādīja, ka Baltiešu zāle Saeimas jaunajā ēkā ir īpaša, un atzina, ka patlaban, kad saskaramies ar virkni izaicinājumu, Baltijas vienotība kļūst aizvien būtiskāka.

Svinīgajā pasākumā Baltijas valstu spīkeri parakstīja svinīgu apsveikumu Baltijas Asamblejai tās 25.gadadienā un pasniedza to Baltijas Asamblejas prezidentam Jānim Vucānam (ZZS). Tieši šajās dienās Baltijas Asambleja Rīgā sanāk uz 35.sesiju.

Jau ziņots, ka šodien, klātesot Baltijas valstu parlamentu spīkeriem, oficiāli tika atklāta jaunā Saeimas ēka Jēkaba ielā 6/8, informēja Saeimas Preses dienestā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti Baltijas Asamblejas dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Kā ziņots, Jēkaba ielā 6/8 būs trīs zāles, kas paredzētas komisiju sēžu, konferenču, diskusiju un citu pasākumu rīkošanai. Tajās paredzētas vietas attiecīgi 130, 95 un 60 dalībniekiem.

Plānots, ka uz ēku Jēkaba ielā 6/8 pārcelsies vairākas Saeimas komisijas, tajā plānoti arī darba kabineti komisiju vadītājiem un darbiniekiem.

Šogad parlamenta budžetā paredzēti papildu 2 711 668 eiro, ņemot vērā apjoma un termiņa izmaiņas ēkas Jēkaba ielā 6/8 kapitālā remonta un rekonstrukcijas darbiem. Šie līdzekļi tika pārvirzīti no 2015.gada budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!