Foto: LETA

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) izpratne un atbalsts, veidojot Demogrāfisko lietu centru, ļauj cerēt, ka ultimāti saistībā ar līdzekļu piešķiršanu šiem jautājumiem nebūs vajadzīgi, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece pauda, ka Demogrāfisko lietu centrs, kuru vada Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), augusta sākumā iesniegs valdībā ziņojumu par nākamajiem soļiem, atbalstot ģimenes ar bērniem. "Piemēram, palielinot naudas summu aizbildņiem un audžuģimenēm par katru apgādājamo bērnu, to paaugstinot līdz naudas apmēram, kāds tiek piešķirts par bērnu no Uzturlīdzekļu garantijas fonda. Ir priekšlikums palielināt bērnu pabalstu par ceturto un nākamajiem bērniem, perspektīvā, cerams, līdz 2018.gadam, virzoties uz būtisku pabalsta palielināšanu par trešo bērnu. Ir arī priekšlikumi, piemēram, jauno māmiņu nodrošināšanai un citi. Tie visi tiks iesniegti apspriešanai valdībā," skaidroja politiķe.

Pirms vairākiem gadiem, veidojot valsts budžetu, nacionālajai apvienībai bija tā dēvētais ultimāts saistībā ar finansējumu demogrāfijas jautājumu risināšanai. Runājot par nākamā gada valsts budžetu, Mūrniece pauda cerību, "ka ultimāti nebūs vajadzīgi".

Politiķe arī uzsvēra, ka nodokļu izmaiņām jābūt izziņotām savlaicīgi, cienot uzņēmējus, kas dod lielāku pienesumu valsts budžetam. "Tomēr jau nākamā gada budžetā būs nepieciešami līdzekļi virknei iniciatīvu. Diemžēl pērn tā arī neizdevās paaugstināt nodokļus azartspēlēm, bet jācer, tas izdosies šogad - ir jauna valdība. Tāpat varētu celt nodevas banku jomā, piemēram, finanšu stabilitātes nodevu," uzskata Mūrniece.

Viņa arī pauda, ka nākamā gada valsts budžets būs viens no svarīgākajiem jautājumiem Saeimas rudens sesijā. "Budžets noteiks, kāds būs naudas izlietojums nākamgad, tajā ir iezīmētas ļoti svarīgas lietas - pedagogu atalgojuma reforma, veselības aprūpes jomas reforma, aizsardzības budžets ar skaidru grafiku virzībai uz izdevumiem 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta," norādīja Saeimas priekšsēdētāja, piebilstot, ka arī iekšējā drošība ir viens no jautājumiem, par ko jādomā nākamā gada valsts budžeta kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!