Foto: Saeimas administrācija

Eiropas Savienībai (ES) un ASV jābūt gatavām piemērot papildu ierobežojošos pasākumus, ja Krievija turpina agresiju Ukrainā, šodien Saeimas namā, atklājot ES-ASV Transatlantiskā likumdevēju dialoga (TLD) sanāksmi, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Runājot par notikumu attīstību Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja pauda bažas, ka Minskas vienošanās nav īstenotas, informēja Saeimas Preses dienestā. "Turpinās vardarbīgas sadursmes, un katru dienu mirst cilvēki. Reaģējot uz to, ES pagarināja sankciju piemērošanu pret Krieviju līdz nākamā gada janvārim. Mums jābūt gataviem piemērot papildu ierobežojošos pasākumus, ja Krievija turpina agresiju Ukrainā. Spēcīga un vienota ES un ASV rīcība ir visefektīvākais veids, kā rīkoties šajā situācijā," pauda Mūrniece.

Laikā, kad Kremļa karš Ukrainā Krieviju no stratēģiska partnera pārvērtis par stratēģisku problēmu, būtiski pieaugusi ES un ASV sadarbības nozīme. Mums kopā jārūpējas gan par ekonomisko izaugsmi, gan drošību un stabilitāti pasaulē, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece pateicās ASV par Latvijai sniegto atbalstu drošības jomā. "Mēs augstu novērtējam ASV vadošo lomu, pastiprinot NATO gaisa patrulēšanas misiju virs Baltijas valstīm, organizējot regulāras militārās mācības un apmeklējot mūsu reģionu augsta līmeņa vizītēs," ASV Kongresa un Eiropas Parlamenta deputātiem sacīja Mūrniece.

Mums kopīgi un vienoti jāstājas pretī arī izaicinājumiem, kurus pasaulē rada terorisma vilnis, atzina Saeimas priekšsēdētāja. "Teroristu uzbrukumi Francijā, Tunisijā un Kuveitā vēlreiz atgādina, ka neviena valsts nedrīkst ignorēt teroristu mestos izaicinājumus. Latvija savas prezidentūras ES Padomē laikā ir darījusi visu iespējamo, lai paplašinātu ES un ASV sadarbību cīņā pret terorismu," atzina Mūrniece, kā piemēru minot vienoto ES regulējumu par pasažieru datu reģistru, kas ļautu identificēt teroristu pārvietošanās ceļus.

Stabilitāte un drošība ir pamats ekonomikas izaugsmei, bet jāveic arī konkrēti soļi ekonomikas un tirdzniecības jomā, lai to paātrinātu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. "Tādēļ viens no galvenajiem jautājumiem ES un ASV attiecībās ir darbs pie Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līguma. Uzskatām, ka tas palīdzēs nodrošināt izaugsmi un radīt jaunas darbvietas abpus Atlantijas okeānam," sacīja Mūrniece, norādot, ka ir būtiski līgumā iekļaut arī enerģētikas sadaļu, kas ļautu dažādot enerģijas piegādes Eiropā un sekmētu enerģētikas drošību ES.

Šodien un 28.jūnijā Saeimā norisinās ES-ASV Transatlantiskā likumdevēju dialoga 76.sanāksme, kurā piedalās 30 deputāti no Eiropas Parlamenta un ASV Kongresa. EP un ASV kongresa starpparlamentārās attiecības nodibinātas 1972.gadā. Abas delegācijas regulāri satiekas divas reizes gadā Eiropā un ASV. Tikšanās, kas notiek Eiropas Savienībā, parasti tiek rīkotas ES prezidējošās valsts galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!