Foto: LETA
Bijušā Maskavas mēra Jurija Lužkova naidīgie izteikumi par Latviju ir bijis viens no iemesliem viņa iekļaušanā "melnajā sarakstā", žurnālistiem otrdien sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V).

Pērn decembrī, kad bija saņemtas ziņas par Lužkova interesi turpmāk dzīvot Latvijā, drošības dienesti uzsākuši pārbaudi, kuras termiņš ir 12.aprīlis. Tomēr ministre skaidroja, ka jau šobrīd ir skaidrs: bijušais Maskavas mērs Latvijā netiks ielaists.

Mūrniece skaidroja, ka Lužkovs iepriekš Latvijai un tās iedzīvotājiem veltījis dažādus naidīgus izteikumus un klaji paudis savu negatīvo attieksmi pret Latviju. Esot pilnīgi skaidrs, ka Lužkovs nevēlas nedz Latvijā investēt līdzekļus, nedz nodarboties ar uzņēmējdarbību, bet gan grib izmantot Latviju brīvai ceļošanai, pauda ministre.

"Tas būtu pazemojums Latvijas iedzīvotājiem," Lužkova iespējamo dzīvošanu Latvijā komentēja Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka ministrei ir tiesības bez jelkādiem skaidrojumiem konkrētas personas iekļaut Latvijai nedraudzīgo ļaužu sarakstā.

Aizvadītā gada nogalē Lužkovs iesniedzis Latvijas vēstniecībai Krievijā lūgumu piešķirt uzturēšanās atļauju Latvijā. Savu vēlmi Lužkovs pamatoja ar iepriekš veiktu ieguldījumu Rietumu Bankas subordinētajā kapitālā. Tomēr Mūrniece jau pirmdien Lužkovu iekļāva "melnajā sarakstā", liedzot viņam iebraukšanu Latvijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc 18 gadiem amatā septembra beigās saistībā ar "uzticības zaudēšanu" Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs Lužkovu atstādināja no amata. Baumas par Lužkova atstādināšanu aktīvi cirkulēja jau vasarā. Krievijas mediji bija sākuši asi kritizēt viņa darbību mēra amatā. Mēram un pilsētas iestādēm neglaimojošus sižetus pārraidīja arī daži federālie televīzijas kanāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!