Foto: Saeimas administrācija
"Aizstāvot katrs savas intereses, nezaudēsim lielo kopskatu, savu lielo mērķi – Latvijas valsti. Tieši vienprātība ir vajadzīga, lai kaut ko uzbūvētu," piektdien, 18.novembrī, Latvijas parlamentā uzrunājot Latvijas Republikas proklamēšanas 98.gadadienai veltītās Saeimas svinīgās sēdes dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

"Tieši vienprātība ir vajadzīga, lai kaut ko uzbūvētu. Lai kaut ko nojauktu, nav jārīkojas saskaņoti. Tādēļ nepieļausim, lai kāds mēģina nostādīt novadu pret novadu. Rīgu pret Latviju. Latviju pret Eiropu un Rietumu sabiedrotajiem!" uzsvēra Mūrniece.

"Ir ļoti svarīgi, lai šobrīd pamatlietās mēs būtu vienprātīgi. Lai Latviju uzturētu kā vienotu veselumu, nedalāmu vērtību kopumu. Mēs nedrīkstam ļaut Latviju sadalīt reizinātājos. Mums jāprot uzturēt un stiprināt to centrtieces spēku, kuram pateicoties mūsu valsts radās un pastāv visu šo laiku," akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Aicinot uz kopību rūpēs par valsts nākotni, Saeimas priekšsēdētāja atsaucās arī uz Satversmes sapulces priekšsēdētāja Jāņa Čakstes 1920.gada 18.novembrī teikto: "Latvijas valsts ir izaugusi no latviešu tautas vienprātības, tā ir palikusi stipra caur Latvijas tautas vienprātību un plauks un zels tālāk caur vienprātību."

Latvijas valsts neradās kā nejaušība vai laimīga sagadīšanās. Savu brīvības gribu latvieši ir lolojuši cauri gadsimtiem, klātesošajiem atgādināja I.Mūrniece.

Rietumu pasaulē izauklētā ideja par tautu tiesībām uz pašnoteikšanos iedvesmoja latviešu tautu iestāties pašiem par savu valsti, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka gan toreiz – pirms 98 gadiem -, gan šodien Latvijas vērtības iet roku rokā ar Rietumu demokrātiju.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda pateicību karavīriem un zemessargiem, kuri varonīgi iestājušies par mūsu valsts drošību un neatkarību. "Mūsu karavīri arī šodien mums ir vislabākie – varonīgi, gudri un dedzīgi savas zemes patrioti," sacīja I.Mūrniece, piebilstot, ka šo pašaizliedzīgo cilvēku dēļ arī tagad varam būt droši par savu Tēvzemi.

Svarīgākais dienas kārtības punkts pašlaik ir drošība, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, pievēršoties mūsdienu ģeopolitiskajai situācijai. Mums ir spēcīgi un uzticami sabiedrotie – NATO -, par ko esam pārliecinājušies ne tikai vārdos, bet arī darbos, sevišķi šajā saspringtajā laikā, kad Kremlis mūsu reģionā demonstrē savus militāros muskuļus un eskalē apdraudējumu, sacīja I.Mūrniece, norādot, ka NATO klātbūtnes stiprināšana ir galvenais veids, kā to atturēt.

"Šajā sarežģītajā situācijā mums jāpieliek arī visas pūles, lai Eiropas Savienība kļūtu stiprāka nekā šodien. Eiropas stiprums ir arī Latvijas stiprums. Mūsu visu rokās ir mūsu reģiona, Eiropas un visas Rietumu pasaules nākotne – stabilitāte, miers, demokrātija un pārticība," sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka diemžēl arvien plašāka kļūst plaisa starp varu un pārējo sabiedrības daļu. Par lētu ieroci kļuvis populisms, kas palīdz gūt politiskas uzvaras īstermiņā. Viņa aicināja varu uz aktīvāku dialogu ar sabiedrību, norādot, ka, tieši sarunājoties un skaidrojot savu pozīciju, var veiksmīgāk stāties pretim dezinformācijai, baumām un populismam, kas it īpaši svarīgi pašreizējā hibrīdkara situācijā, kur dominē informatīvais karš. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja valstsvīrus ar saviem darbiem vairot iedzīvotāju ticību savai valstij.

Noslēgumā I.Mūrniece aicināja ikvienu šajā svētku laikā apzināties, ka ar saviem šodienas darbiem veidojam Latvijas nākotni: "Pēc dažiem gadu desmitiem vērtēs mūs. Vai pratām pastāvēt par savu valsti? Vai pratām rast vienprātību svarīgākajos jautājumos? Ko paveicām, lai nākotne būtu labāka, lai ar mums varētu lepoties? Mēs esam tie, kas pašlaik Latviju ved uz simtgadi. Mēs veidojam Latviju, un Latvija veido mūs."

"Darīsim Latviju mūžīgu!" vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!