Foto: DELFI
Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) neredz pamatu demisijai, uzsverot, ka viņas uzdevums šobrīd ir aizstāvēt preses brīvību un "kontrolēt situāciju".

Mūrniece portālam "Delfi" norādīja, ka jau trešdien aicinājusi politiķus maksimāli izvairīties no Neo aizturēšanas un LTV raidījuma "De Facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājā veiktās kratīšanas politizēšanas. To, ko šobrīd dara TP, varētu vērtēt kā spiedienu uz tiesībsargiem, uzskata Mūrniece.

"Tautas partija, nespējot parādīt sevi darbos, mēģina izcelties, nīcinot [premjera Valda] Dombrovska valdību visādos veidos," sacīja Mūrniece.

Citu opozīcijas frakciju pievienošanos demisijas pieprasījumam viņa vērtē kā saprotamu, jo tāds ir opozīcijas darbs. Mūrniece uzskata, ka viņas demisijai nav pamata, jo šobrīd viņas uzdevums ir aizstāvēt preses brīvību un nodrošināt, lai policija visu darītu saskaņā ar šo principu.

"Man uzdevums ir turēt roku uz pulsa un kontrolēt situāciju," sacīja ministre.

Ceturtdien no rīta viņa tikās ar Kriminālpolicijas priekšnieku Raulu Kviesīti, kurš viņai apliecināja, ka kratīšana pie Naglas nebija saistīta ar viņas profesionālo darbību, bet gan notikusi tāpēc, ka Nagla ir kriminālprocesā iesaistītā persona.

Mūrniece uzsvēra, ka viņa nodrošinās, lai policisti žurnālistei pēc iespējas ātrāk atdotu viņas darbam nepieciešamus datoru un datu nesējus. Ministre arī norādīja, ka policijā apgalvots – dators un datu nesēji nav izņemti, lai gūtu informāciju par žurnālistes avotiem, tāpēc policija ar procesu nesaistītu informāciju nemaz neizmantos.

Jau vēstīts, ka trīs Saeimas opozīcijas frakciju - Tautas partijas (TP), LPP/LC un "Saskaņas centra" - deputāti iesniedza lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu Mūrniecei saistībā ar policijas veikto kratīšanu Naglas dzīvoklī. Šo pieprasījumu iniciēja Tautas partija.

Mūrnieces demisijas pieprasījumu izskatīs parastajā kārtībā, kārtējā Saeimas sēdē nākamnedēļ.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Ilmārs Poikāns atzinis, ka viņš slēpies aiz virtuālās personas Neo vārda, ceturtdien apstiprināja viņa advokāts Aleksejs Loskutovs. Poikānu otrdien policija aizturēja aizdomās par datu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS).

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!