Foto: Saeimas administrācija

Par Latvijas neatkarības atjaunošanu mums jāpateicas pašiem sev: mēs paši to izcīnījām, un mēs paši bijām tie, kas uzvarēja, svinīgajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa svētdien sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sveicot valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas 25. gadadienā, Mūrniece vērsa uzmanību uz to, ka 1991. gada augusta notikumi latviešiem, lietuviešiem un igauņiem bija cīņa par brīvību, demokrātiju un savu valsti, kā arī vērtībām, pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

"Mēs paši esam sava lepnuma avots," viņa teica, paužot pateicību cilvēkiem, kas tolaik nenobijās, izturēja šo pārbaudījumu un nu var to atcerēties ar lepnumu.

"Šodien mēs svinam mūsu tautas gudrības, varonības un tālredzības uzvaru. Mēs svinam uzvaru, ko pirms 25 gadiem izcīnījām kailām rokām. Mūsu zobens bija tiesiskums un parlamentārisms. Mūsu vairogs bija nevardarbīga pretošanās," sacīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka baltiešu neatlaidība, sīkstums un brīvības alkas neatstāja vienaldzīgu nevienu – jau 1991. gada janvāra barikādes bija mainījušas Rietumu nostāju. Latvija augsti vērtē savus draugus, viņa uzsvēra.

Tāpat Mūrniece svinīgajā uzrunā aicināja katru tautieti ik dienas sev uzdot jautājumu, kas ir tas, ko savā, savas nākotnes un Latvijas labā varam darīt mēs paši.

"Šim laikam, kad gaidām Latvijas simtgadi, jākļūst par jaunu virsotni mūsu valsts vēsturē – ar spēcīgāku valstiskuma izpratni un savu sakņu apzināšanos, stabilāku ekonomiku, lielāku sociālo drošību," sacīja Mūrniece, uzsverot, ka kopīgiem spēkiem to iespējams sasniegt.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja stiprināt ģimenes vērtību un lomu sabiedrībā, atgādinot, ka tagad mēs audzinām mūsu valsts nākotnes vadītājus un līderus.

1991. gada 21. augustā Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", "de facto" atjaunojot Latvijas valsts neatkarību.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922. gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi un aizsākās "de facto" atjaunotās valstiskās neatkarības starptautiskā atzīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!