Foto: Saeimas administrācija

Saeimas administrācijas darbinieču, kuras disciplināri sodītas saistībā ar pārkāpumiem Saeimas slepeno apspriežu telpu izbūvē, rīcībā bijusi nepieciešamā informācija, lai situāciju adekvāti izvērtētu, intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (NA).

Saeimas spīkere atgādināja, ka, konstatējot pārkāpumus apspriežu telpu izbūvē, viņa vērsusies pie visām valsts drošības iestādēm un pie prokuratūras, kā rezultātā sākts kriminālprocess. Paralēli tam darba tiesisko attiecību kontekstā Saeima izvērtējusi konkrētu administrācijas darbinieku vainu un atbildību šajā situācijā un piemērojusi disciplinārsodus. Sodītās darbinieces tos apstrīdējušas tiesā.

Trešdien Saeimai tiesai jāsniedz skaidrojumi saistībā ar trīs Saeimas administrācijas darbinieču sūdzībām par viņām piemēroto disciplinārsodu par pārkāpumiem Saeimas slepeno apspriežu telpu izbūvē.

Vaicāta, vai šīm darbiniecēm bijusi pielaide darbam ar valsts noslēpumu, Mūrniece uzsvēra, ka pielaižu jautājumu nekomentēs, taču pauda pārliecību, ka darbiniecēm bijusi nepieciešamā informācija, lai situāciju adekvāti izvērtētu. To Mūrniece varot apliecināt arī ar konkrētiem dokumentiem

TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka jaunās Saeimas ēkas rekonstrukcijā pieļauts, ka telpas Saeimas Nacionālās drošības komisijas slepenajām apspriedēm restaurējuši būvnieki bez industriālās drošības sertifikāta.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem industriālās drošības sertifikāts apliecina komersanta tiesības noteiktā komerciālās darbības jomā, pildot valsts pasūtījumu, lietot valsts noslēpuma objektus, NATO, ES un ārvalstu institūciju klasificēto informāciju, kā arī apliecina komersanta gatavību un spēju nodrošināt šādas informācijas aizsardzību. Lēmumu par sertifikāta izsniegšanu pieņem SAB direktors.

"Nekā personīga" vēstīja, ka Nacionālās drošības komisijas sēdes bija ieplānotas jaunās ēkas cokola stāvā. Tomēr pēc atklātajiem pārkāpumiem ir skaidrs, ka tagad šeit apspriest valsts noslēpumu ir kategoriski aizliegts, norāda raidījums.

Saeima jauno ēku Jēkaba ielā 6/8 iegādājās par 2,5 miljoniem eiro un ieguldīja vēl piecus miljonus eiro restaurācijā. Projekta autori bija "Arhis Arhitekti', būvnieks - "Velve", apakšuzņēmēji - "Re&Re", elektrību un vājstrāvas ievilka uzņēmums "Moduls", par mehāniskajām sistēmām atbildēja kompānija "Lafivents', bet stiklotās konstrukcijas lika "Alumax group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!