Foto: Saeimas administrācija

12.Saeimas pirmie divi darba mēneši ir iesākušies ar gadījumiem, kas nerada prieku. Saeimu ir apsēdis 'zaļais pūķis' un neskatoties, ka parlamentā morālā latiņa ir uzlikta ļoti augstu, deputātu ziņā ir jautājums par mandātu nolikšanu saistībā ar viņu pārkāpumiem, intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja Saeimas spīkere Ināra Mūrniece.

"Vīriešiem un Saeimas deputātiem ir zināmas vājības. Saeimas pili ir apsēdis pūķis. Es gribētu, lai tas būtu naudas pūķis, bet tas ir 'zaļais pūķis'," sacīja Mūrniece. Viņa norādīja, ka risinājums – viņai stāvēt pie Saeimas ēkas ar alkometru, liekot tajā saviem kolēģiem iepūst, problēmu neizskaustu.

Mūrniece minēja, ka vēl aizvadītajā sasaukumā labs piemērs bijis Nacionālās apvienības deputāts Kārlis Krēsliņš, kurš nolika mandātu par pārkāpumu, ko, iespējams, izdarījies viņa dēls. "Morālā latiņa ir uzlikta ļoti augstu, bet jautājums, vai tagadējie deputāti spēj un grib to noturēt, kā arī kāda ir partiju un partiju frakciju vēlme," skaidroja Saeimas vadītāja. Kā norādīja Mūrniece, saistībā morāles jautājumu tas ir deputātu ziņā – tā viņu sirdsapziņas lieta.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka divos mēnešos jaunā Saeima ir izdarījusi daudz, proti, ir pārņemti būtiski likumprojekti no 11.Saeimas, kā arī ātri pieņemts budžets. "Jaunai Saeimai nebija laika iesildīties, tika intensīvi strādāts. Tiek virzītas uz priekšu būtiskas politiskās iniciatīvas, piemēram, Valsts prezidenta iniciatīvas, un diskutēts par Satversmes grozījumiem," runājot par deputātu darbu, rezumēja Mūrniece.

Nākamā gada trīs prioritātes ir drošība, sociālie jautājumi un Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, norādīja Mūrniece. Patlaban esošā ģeopolitiskā situācija nav Latvijai labvēlīga. "Mēs redzam, kas notiek ar valstīm, kur Krievija grib iegūt lielāku ietekmi. Gan Latvijai, gan visām Baltijas valstīm ir jādomā par drošības stiprināšanu – gan militāro drošību, tostarp ārējās robežas nostiprināšanu, un iekšējo drošību. Iespējams, noteiktos brīžos iekšējā drošība pat ir pat būtiskāka par ārējo," sacīja Mūrniece. Tāpat viņa norādīja uz jau iepriekš pieminēto informatīvo karu, kas tiek vērsta arī pret Latviju, izmantojot Latvijā translētos Krievijas masu medijus.

Saistībā ar informatīvā kara ietekmes novēršanu, Saeimā dažādu likumu un likumprojektu veidolā ir izdarītas "zināmas lietas", skaidroja Saeimas vadītāja.

Runājot par sociālajiem jautājumiem, Mūrniece norādīja, ka prioritāte ir ne tikai nevienlīdzības mazināšana, bet arī jaunatnes politikas veidošanu. "Jārunā par atsevišķu iedzīvotāju grupām – skolotājiem, mediķiem, senioriem un jauniešiem -, lai panāktu, ka viņi justos labi mūsu sabiedrībā un viņiem ir vēlēšanās dzīvot Latvijā. Manā skatījumā lielākais "baltais punkts" ir jaunatnes politika - lai jaunatne vēlētos dzīvot Latvijā, veidot ģimenes un audzināt te savus bērnus," plānus skaidroja Mūrniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!