Foto: LETA
Aizsaulē aizgājis sarežģītu informācijas sistēmu izstrādes speciālists un viens no Latvijas IT industrijas pamatlicējiem, par šīs jomas “krusttēvu” dēvētais Jānis Gobiņš, liecina radinieku un paziņu sociālajos tīklos sniegtā un “nekropole.info” publiskotā informācija.

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, Gobiņš ir ASV izglītojies par fiziķi, taču sācis strādāt ar sistēmu analīzi un tā laika IT industrijas problēmām pētniecības laboratorijā "Bell Laboratories".

Vēlāk iesaistījies metodoloģijas izstrādē, risinot problēmu, kā ar 20.gs. 70.gadu datortehniku vadīt pretgaisa aizsardzības sistēmu, kuras uzdevums bija notriekt uzbrūkošas PSRS ballistiskās kodolraķetes.

Pēc tam kad ASV un PSRS abpusēji vienojās apturēt šādu sistēmu attīstību 1972.gadā, Gobiņš sistēmu analīzes un izstrādes metodoloģijas zināšanas izmantoja, lai uzrakstītu vadlīnijas peldošas pretgaisa aizsardzības IT atbalsta sistēmas izstrādei "Aegis", kas izvietota uz ASV tā sauktajiem "Aegis" kategorijas pretgaisa aizsardzības kuģiem.

Pagājušā gadsimta 80.gados Gobiņš dzīvoja Vācijā un nodibināja IT konsultāciju un pakalpojumu kompāniju "Infologistik", kura savos darbos iesaistīja Latvijas IT speciālistus.

Savukārt šie speciālisti Latvijā dibināja "Software House Riga", vienu no pirmajām IT kompānijām valstī.

1989.gadā ieradās Latvijā. Viņa mērķis bija veidot Latvijā IT industriju, dibinot uzņēmumu un piegādājot tam Rietumvalstu pasūtījumus. 

1990.gada rudenī sākās viņa sadarbība ar Latvijas Universitāti, no kā vēlāk radās modelēšanas rīka GRADE izstrādes projekts.

Kopš 2000. gada atgriezies no trimdas un pastāvīgi dzīvojis Latvijā.

2007.gadā piešķirts Atzinības krusts.

Šogad viņš līdzdarbojās AS "Ventbunkers", SIA "iLink" un AS "Exigen Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!