Foto: DELFI

29.maijā mūžībā aizgājis bijušais Latvijas Universitātes Žurnālistikas katedras vadītājs profesors Rihards Treijs (1931-2013).

Kā informēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesors Ābrams Kleckins, Treija izvadīšana paredzēta 1.jūnijā plkst.9 Rīgas krematorijā.

Kā vēsta portāls "La.lv.", Treijs dzimis 1931.gada 21.jūlijā piecu bērnu zemnieka ģimenē Ventspils apriņķa Popes pagastā.

No 1951. līdz 1956.gadam Treijs studēja vēsturi Latvijas Valsts universitātē (LVU), beigdams augstskolu ar izcilību. Līdztekus studijām viņš vairākus gadus pildīja laikraksta "Padomju Students" atbildīgā sekretāra un redaktora pienākumus, kā arī bija LVU vietējās komitejas priekšsēdētājs. Pēc mācībām aspirantūrā sekoja darbs avīzes "Padomju Jaunatne" redaktora amatā 60.gadu sākumā, kad šis laikraksts ieguva plašu popularitāti ar savu cenšanos ieņemt humānu un demokrātisku pozīciju.

Kā raksta "La.lv", gandrīz 30 gadus Treijs veica pedagoģisko darbu. Tas sākās Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā, kur viņš no pasniedzēja izauga līdz docentam un Vēstures katedras vadītājam. Pēc tam Treijs desmit gadus vadīja Latvijas Universitātes Žurnālistikas katedru (1982-1992). Viņam piešķirts profesora akadēmiskais nosaukums, bet Latvijas Republikas Valsts emeritēto zinātnieku padome Treiju ievēlēja par valsts emeritēto zinātnieku (2005).

1994.gadā iznāca viņa kopā ar līdzautoru sagatavotais kapitālais darbs "Latviešu žurnālistikas vēsture: no pirmsākumiem līdz Pirmajam pasaules karam". Pēc tam Treijs pievērsās Latvijas Republikas (1918-1940) žurnālistikas vēstures izpētei, kas noslēdzās ar viņa rediģēto darbu "Latvijas Republikas prese, 1918 - 1940".

1998.gadā lasītāji saņēma Latvijas valsts astoņdesmit gadiem veltītu apjomīgu Treija grāmatu "Latvijas valsts un tās vīri: Latvijas Republikas valdības. Ministri savos darbos, 1918 - 1940".

Pēdējo gadu desmitu Treijs ir veltījis Latvijas Republikas (1918-1940) atsevišķu politisko, militāro darbinieku un diplomātu darbības vispusīgai analīzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!