Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 17.decembrī, 87 gadu vecumā mūžībā aizgājis viņa ekselence Liepājas emeritētais (pensionētais) bīskaps Ārvaldis Andrejs Brumanis, portāls “Delfi” uzzināja Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centrā.

Brumanis ir dzimis 1926. gada 13. februārī Kurzemē, Klosteres pagasta Liepkalnu mājās ticīgu lauksaimnieku ģimenē. Pēc pamatskolas beigšanas mācījās Kazdangas lauksaimniecības skolā (1940-1944) un tajā pašā gadā tika iesaukts darba nometnē, vēlāk leģionā. 1944. gada augustā devās uz fronti, kur 1945. gada 6. martā tika ievainots. Lībekā sagaidīja kapitulāciju, nokļuva gūstā, no kura viņu izglāba bīskaps Jāzeps Rancāns.

Patvērumu Brumanis guva Noietingas darba nometnē, kur iepazinās ar bīskapu Boļeslavu Sloskānu un nolēma kļūt par priesteri.

1954. gada 25. jūlijā Namīras bīskaps Andrē Marī Šarū viņu ordinēja par priesteri. Pēc tam sekoja studijas Luvēnas universitātē un Gregora universitātē Romā. 1968. gadā viņš ieguva vēstures zinātņu doktora grādu, aizstāvot darbu par Mogiļevas metropolītu Staņislavu Siestženceviču. Pastorālo darbu Brumanis veica Namīrā (1961-1968), vēlāk ilgus gadus strādāja Vatikāna Radio latviešu redakcijā (1968-1992).

Kā iepriekš informējis "Latoļu Baznīcas Vēstnesis", Brumanis svešumā atpazinis savu aicinājumu uz priesterību un sācis savu kalpojumu. Kad Latvija atguva neatkarību, viņš atgriezās Latvijā, dalījās savās zināšanās ar topošajiem priesteriem un katehētiem, bet 1996. gadā Jānis Pāvils II viņu konsekrēja par Liepājas diecēzes bīskapu.

1986. gadā pāvests Jānis Pāvils II uzticēja Brumanim noorganizēt Latvijas kristianizācijas 800 gadu jubilejas svinības, ko bīskaps, atskatoties uz nodzīvoto mūžu, atzina par skaistāko notikumu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Brumanis atgriezās Latvijā un strādāja kā pasniedzējs Rīgas Garīgajā seminārā līdz 1996. gadam, kad tika nominēts par Liepājas diecēzes bīskapu.

Bīskapa konsekrācijas dievkalpojums notika 1996. gada 6. janvārī Romā Sv. Pētera bazilikā. Liepājas bīskapa amatā viņš kalpoja līdz 2001. gada 12. maijam.

Šā gada 4.maijā par nopelniem Latvijas labā viņš saņēma trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!