Foto: LETA
Trešdien Viļānos 97 gadu vecumā mūžībā aizgājis vecākais priesteris Latvijā mariāņu tēvs Antons Šķeļs, aģentūru LETA informēja Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgas ieņemšanas priesteru mariāņu kongregācijā.

Aizgājēja izvadīšana notiks sestdien, 11.maijā. Plkst.12 Viļānu baznīcā sāksies Sv.Mise, kuru celebrēs Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Šķeļs tiks apglabāts baznīcas dārzā Mariāņu tēvu kapos.

Priesteris Antons Šķeļs dzimis 1915.gada 28.augustā, ordinēts 1940.gada 29.jūnijā, kalpojis Viļānu Sv.Erceņģeļa Miķeļa draudzē.

Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgas ieņemšanas priesteru mariāņu kongregācija ir Romas katoļu baznīcas priesteru un brāļu kopiena, kuras mērķis ir kalpošana ticīgajiem un evaņģelizācija. Mariāņu harizmātā ir ierakstīta Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgas ieņemšanas kulta un Dieva žēlsirdības kulta izplatīšana, lūgšana par mirušajiem un palīdzība prāvestiem pastorālajā darbībā. Daudzi mariāņi ir iesaistīti darbā universitātēs, vada rekolekcijas, nodarbojas ar atsevišķo grupu pastorālo aprūpi.

Mūsdienu mariāņi pēc apģērba neatšķiras no diecēzes priesteriem. Tomēr kongregācijas struktūra ir savādāka - Romā ir mariāņu ģenerālpriekšnieks, kurš tiek ievēlēts uz sešiem gadiem un ir kongregācijas galva. Klosteri ir savienoti provincēs un vikariatos, kuriem ir priekšnieki. Savukārt katrā klosterī ir mājas priekšnieks, kurš ir atbildīgs par visiem klostera brāļiem un tēviem.

Katram mariānim aiz uzvārda parasti tiek pievienoti burti "MIC", kas ir saīsinājums no abreviatūras C.M.I.C. - "Congregatio Marianorum Immaculatae Conceptionis", tulkojumā - Bezvainīgās ieņemšanas mariāņu kongregācija. Šie burti norāda uz brāļa piederību mariāņiem.

Mariāņu draudzes Latvijā darbojas Viļānos, Rēzeknē un Daugavpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!