Foto: LETA
89 gadu vecumā mūžībā aizgājusi politiķe un dzejniece Ruta Marjaša apstiprināja Rīgas Ebreju kopienas izpilddirektore Gita Umanovska.

Viņa norādīja, ka Marjaša mūžībā aizgājusi 29. novembrī agri no rīta un atvadīšanās no viņas notiks piektdien, 2. decembrī, plkst. 10.30 Rīgas krematorijā.

Savu līdzjūtību saistībā ar Marjašas aiziešanu mūžībā izteicis arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, norādot, ka Latvija zaudējusi izcilu cilvēku un Latvijas patrioti.

Kā liecina arhīvs, Marjaša dzimusi 1927. gada 4. februārī Rīgā. Pēc izglītības viņa bija juriste, mācījās Rīgas Valda Zālīša 1. pamatskolā, ieguva pamatzināšanas Latvijas vēsturē, kultūrā un tradīcijās. Marjaša strādājusi Latvijas Advokātu kolēģijā un vēlāk ievēlēta par Augstākās Padomes deputāti kā Latvijas Tautas frontes locekle 2.Rīgas vēlēšanu apgabalā. 1993. gadā viņa ievēlēta par 5. Saeimas deputāti un bijusi 5. Saeimas Cilvēktiesību komisijas locekle.

Marjaša strādājusi par konsultanti 7. Saeimas "Latvijas ceļa" frakcijā, savukārt vēlāk viņa bijusi Eiropas Padomes komisijas eksperte, pētot situāciju cīņā pret rasismu, ksenofobiju, neiecietību. 2003. gadā izdota Marjašas grāmata "Manas atmiņas kaleidoskops".

Marjaša arī 1990. gadā balsojusi par Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās Padomes deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Piecus gadus vēlāk Triju Zvaigžņu ordeņa dome nolēmusi piešķirt viņai IV šķiras ordeni, bet 2000. gadā Marjaša apbalvota ar trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Marjaša saņēmusi arī ar 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!