Foto: F64

Vairāki Nacionālās apvienības (NA) biedri izteikuši lielu neapmierinātību par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) dalību Krievijas dienai veltītajā pasākumā Jūrmalā, kuru rīkoja Krievijas vēstniecība Latvijā. Pati ministre skaidro – viņa tur ieradusies, ņemot vērā Latvijas un Krievijas sadarbību kultūras jomā, savukārt partijas valde sola šo jautājumu izrunāt.

Krievijas dienai par godu veltīts pasākums notika 12.jūnijā Jūrmalā, Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova rezidencē. Krievijas vēstniecības mājaslapā publicētā informācija liecina, ka uz šo pieņemšanu un Krievijas nacionālā orķestra koncertu bija aicināts plašs politiķu, uzņēmēju, diplomātu un iestāžu vadītāju loks, tostarp kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Latvijas bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), Ventspils mērs Aivars Lembergs un citi.

Portāls "pietiek.com" dažas dienas pēc šī pasākuma publicējis nopludinātu NA biedru e-pastā saraksti, kas atklāj vairāku partijas biedru neizpratni un neapmierinātību ar Jaunzemes-Grendes dalību šajā pasākumā. Piemēram, partijas biedrs Aleksandrs Kiršteins izteicies – "ja ministre pirms pāris gadiem aicināja valdību veidot ar SC, kāpēc gan lai atteiktos no krievu kaviāra?". Guntis Šīrants izteicis nožēlu, ka kultūras ministre "atkal izceļas un atkal ar partijai neglaimojošām lietām".

Savukārt partijas biedre Dace Kalniņa izteikusies: "Godīgi sakot, pārskatot galeriju cerībā neieraudzīt kādu mūsējo seju, pārsteigums bija nepatīkams. Jo pārējā kompānija tur ir tāda, ka gribas pārmest krustu un trīsreiz pārspļaut pār plecu". NA biedrs Severīns Dūms sarakstē izteicies – "viņas [kultūras ministres] dalība okupantu pasākumā 14.jūnija priekšvakarā ir absolūti nepieņemama un nosodāma. (..) Kultūras cilvēku acīs viņas autoritāte ir nulle", liecina portāla "Pietiek.com" publicētā sarakste.

Jaunzeme-Grende portālam "Delfi" skaidroja, ka acīmredzot partijā ir biedri, kuriem nav skaidras Kultūras ministrijas un viņas kā šīs nozares vadītājas funkcijas. Ministre uz Krievijas dienas pasākumu devusies, jo viens no kultūras ministra pienākumiem ir veicināt Latvijas un citu valstu starpkultūru sadarbību. Latvijas plāni sadarbībai ar kolēģiem Krievijā ir vērienīgi teātra, operas un citās jomās, ko paredz abu valstu šogad noslēgtais līgums par sadarbību kultūrā. Attiecīgi Krievijas vēstnieka rīkotās Krievijas dienas svinību ietvaros notikušais Krievijas simfoniskās mūzikas pērļu koncerts un svinības bija "abu pušu sadarbības rezultāts".

Jaunzeme - Grende arī uzsvēra, ka Kultūras ministrija ir arī viena no tām ministrijām, kas atbildīga par integrācijas politiku, konkrēti integrāciju nacionālās identitātes jomā.
"Mēs cienām visu kultūru saknes, un es kā kultūras ministre ļoti cienu Krievijas kultūru. Uzskatu, ka uz kultūras platformas pamata abām valstīm ir vieglāk risināt citus būtiskus un strīdīgus jautājumus par vēsturi, Latvijas valsts okupāciju un citus," klāstīja kultūras ministre, atzīstot, ka Krievijas dienas pasākumā piedalījusies arī pērn.

Viņa ir pārliecināta, ka šīs KM funkcijas un uzdevumus labi apzinoties arī Nacionālās apvienības (NA) valde, tāpēc viņai nebūtu īpaši partijas vadībai jāskaidro ierašanās uz Krievijas dienas pasākumu. Tomēr Jaunzeme-Grende apņēmusies plašāk un cītīgāk skaidrot savus uzdevumus, lai arī partijas biedri "nejauktu politiku ar ministra pienākumiem".

Tikmēr viens no NA vadītājiem Raivis Dzintars portālam "Delfi" pauda, ka atsevišķi biedri pārāk strauji un asi izteikušies par ministres dalību Krievijas dienas pasākumā, neizzinot visus apstākļus – viņa apmeklējusi Krievijas nacionālā orķestra koncertu, un viņas klātbūtne bijusi svarīga, jo ministrija ir atbildīga par Latvijas un citu valstu, tostarp Krievijas kultūras apmaiņas projektiem.

"Es personīgi domāju, ka diez vai kultūras ministre tur jutās komfortabli, bet uzskatu, ka viņas dalība šajā pasākumā nav nekas nosodāms, ņemot vērā ministres pienākumus," sacīja Dzintars.

Viņš piebilda, ka, ņemot vērā dažādos biedru viedokļus par Jaunzemes-Grendes dalību šajā pasākumā, NA valde tos noteikti izrunās, taču, ja šim gadījumam nebūtu pievērsta plašsaziņas līdzekļu uzmanība, tas būtu "ikdienas rutīnas notikums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!