Foto: AFI

Valsts drošības komitejas (VDK) arhīvi jāpublisko, taču pirms tam jādod iespēju cilvēkiem pašiem savlaicīgi pieteikties par strādāšanu VDK. Šādos gadījumos personas netiktu ieskaitītas starp tām, kas būtu slēpušas savu lomu, sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis un Saeimas deputāts Imants Parādnieks.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija vēl nav diskusijās formulējusi konkrētu nostāju šajā jautājumā.

Parādnieks arī uzskata, ka saistībā ar šo lietu nav nepieciešams rīkot raganu medības un nevajadzētu pret šiem cilvēkiem vērst mūžīgus pārmetumus. Informācijas publiskošana arī nebūtu jāsaista ar dusmu izgāšanu.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne uzskata, ka nebūtu pareizi tik sarežģītu diskusiju kā Valsts drošības komitejas (VDK) arhīvu publiskošana sākt neilgi pirms Saeimas vēlēšanām. Politiskā spēka frakcijā par šo jautājumu gan nav notikušas izvērstas diskusijas.

Savukārt apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ir kategoriski pret ieceri publiskot VDK arhīva saturu, jo nav atbalstāma raganu medību atsākšana un jāņem vērā, ka aģentu saraksti ir nepilnīgi, sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

SC deputāts Andrejs Elksniņš gan pauda uzskatu, ka "čekas maisu" saturs vai nu beidzot būtu jāatklāj, vai arī būtu jāiznīcina. Viņš norādīja, ka SC šajā jautājumā ir dažādi uzskati un jāņem vērā, ka pašlaik ir Saeimas sesijas pārtraukums. SC par šo jautājumu vēl varētu būt diskusija. Tomēr Agešins norādīja, ka SC konsekventi no 8. līdz 10.Saeimas laikam iestājās pret "maisu" atvēršanu un Elksniņam kā gados jaunam deputātam tas varētu nebūt zināms.

Portālā "Manabalss.lv" tiek vākti paraksti, lai mainītu VDK arhīva statusu un publiskotu tā saturu, liecina informācija portālā.

Portālā iesniegtajām iniciatīvām vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru paraksti, bet pēc tam to izvērtē portāla juristi, kas lemj par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.

Iniciatīvas par "čekas maisu atvēršanu" autore ir Annika Dzērve. "Čekas maisu tēma politiķu aprindās ir kā bieds, par kuru parasti vairās runāt vai publiski paust savu viedokli. Pirms 11.Saeimas vēlēšanām aizdomu ēna krita uz četriem kandidātiem. Tas gan viņiem neliedza kandidēt. Daži politiķi pat ir izteikuši vēlmi iznīcināt šos arhīvus vai vismaz nogaidīt, kamēr tajos minētie cilvēki aiziet no šīs dzīves," stāsta autore.

Viņa gan akcentē, ka sabiedrība tādā veidā neuzzinātu ar VDK saistīto cilvēku vārdus, kuri tieši vai pastarpināti ir ietekmējuši viņus vai viņu apkārtējo cilvēku likteņus. "Šis ierosinājums savukārt var panākt pretējo, kā arī ļautu apzināt daudzu augsti stāvošu un sabiedrībā zināmu cilvēku agrāko saistību ar VDK, neļaujot šiem faktiem aiziet nebūtībā. Lietuvā un Igaunijā šis jautājums jau ir atrisināts un arhīvi ir atvērti. Arī Latvijai ir jābeidz aizbildināties ar nepilnīgas un jūtīgas informācijas esamību arhīvos un jāatgūst vēsturiskā taisnība, atklājot šo informāciju sabiedrībai," uzsver Dzērve.

Kā ziņots, "Manabalss.lv" ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens pilsonis no 16 gadu vecuma. Savukārt katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!