Foto: F64
Partiju pārstāvji Nacionālās apvienības (NA) valdes aicinājumu pašreizējiem valdības koalīcijas partneriem sadarboties Rīgas domē (RD) un pēc pašvaldību vēlēšanām kopīgiem spēkiem oponēt "Saskaņas centram" (SC) pašlaik dēvē par priekšlaicīgu un nesvarīgu.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis portālam "Delfi" sacīja, ka šādus aicinājumus var "cik viegli pateikt, tik viegli arī aizmirst". Par reāliem sadarbības modeļiem varēs runāt tad, kad būs zināmi vēlēšanu rezultāti.

"Jāskatās, kādi būs vēlēšanu rezultāti. Ja tie [esošajiem valdības koalīcijas spēkiem] būs labi, tad par to var runāt, jo šajā koalīcijā procesi notiek pēc zināmas loģikas. Taču pagaidām nav vērts par to spriedelēt, jo ir jautājums, vai mums pietiks balsis," atzina Zaķis.

Viņš arī norādīja, ka šāda veida aicinājumiem un paziņojumiem pagaidām "nav tieši nekāda svara".

Savukārt Reformu partijas (RP) vadītājs Valdis Zatlers ar preses pārstāves Daigas Holmas starpniecību portālam "Delfi" norādīja, ka RP lēmumu par koalīcijas veidošanu pēc pašvaldību vēlēšanām pieņems, balstoties uz vienotu izpratni par potenciālo partneru programmas pamatprincipiem un vērtībām.

Atbildot uz NA aicinājumu valdības koalīciju pēc vēlēšanām kopēt arī galvaspilsētas pašvaldībā, RP pauž, ka "gadu pirms vēlēšanām runāt par koalīcijas veidošanu vai neveidošanu ar kādu konkrētu politisko spēku ir pāragri".

Partija pašlaik aktīvi strādājot pie pašvaldību vēlēšanu stratēģijas izstrādes un programmas un neatkāpsies no principiem par līdzsvarojošām pārmaiņām ilgtermiņa attīstībai, valsts politiku bez etniska dalījuma, nelielu, efektīvu pārvaldi ar plašu pilsoņu līdzdalību un uzsvaru uz indivīdu un kopienu atbildīgiem lēmumiem, pavēstīja Holma.

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka neviena no koalīciju veidojošajām partijām pašlaik nav nolēmusi par konkrētākiem plāniem darbam galvaspilsētas pašvaldībā, taču valdību veidojošo partiju ciešāka sadarbība tiek pieļauta kā viens no iespējamiem variantiem. Partiju pārstāvju domas daloties par to, ar kādiem partneriem tie varētu sadarboties. Tas esot atkarīgs arī no šo politisko spēku konkrētiem kandidātiem uz mēra amatu un pārējiem RD deputātu krēsliem.

Nacionālās apvienības valde otrdien nolēmusi aicināt Valda Dombrovska (V) valdības koalīcijas partnerus pēc nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām veidot koalīciju arī Rīgas domē, neiesaistoties nekāda veida sarunās par koalīcijas veidošanu ar "Saskaņas centru" (SC) un "tādējādi, atbilstoši nobriedušās demokrātijās raksturīgai paražai, dodot Rīgas iedzīvotājiem skaidru vēsti, ka pēc vēlēšanām tos negaida nepatīkami pārsteigumi", paudusi NA.

Tās līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars izteicies, ka SC ar atbalstu divvalodības referendumam ir apliecinājis sevi kā Latvijas valstiskumam naidīgu spēku, kura redzējums par Latvijas attīstību ir diametrāli pretējs Latvijas kā neatkarīgas un demokrātiskas valsts jēgai.

"Latvijas galvaspilsēta Rīga nedrīkst kļūt par pretlatvisku salu Latvijas sirdī. Nesenais gadījums ar 9. maija svinību iekļaušanu bukletā par Rīgu kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu parāda, ka šāda bīstamība ir visai reāla," norādījis Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!