Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlas uzklausīt tieslietu ministra Jāņa Bordāna motivāciju, neiebilstot vai pat atbalstot lēmuma pieņemšanu saistībā ar "Citadeles" pārdošanas procesu.

Kā pēc vakardienas valdības sēdes teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), valdības sēdes slēgtajā daļā tika nedaudz precizēti termiņi attiecībā uz bankas "Citadele" pārdošanas procesu. Faktiski ticis pārapstiprināts iepriekš pieņemtais lēmums saistībā ar bankas pārdošanas procesu, veicot nelielas korekcijas.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA norādīja, ka viņa rīcībā pašlaik nav informācijas par Bordāna motivāciju un ministru par šo situāciju plānots iztaujāt frakcijas un valdes sēdē augusta pirmajā pusē. Gadījumā, ja šis lēmums sekmē bankas pārdošanu, tas ir pretrunā ar nacionālās apvienības oficiāli apstiprināto pozīciju.

Ministru kabinets otrdien "apstiprināja mandātu sarunām ar Eiropas Komisiju (EK) saistībā ar privātā kapitāla piesaisti AS "Citadele banka"", aģentūru LETA informēja VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš.

Vispirms ir jātiek skaidrībā, kāds lēmums tieši ticis pieņemts valdības sēdes slēgtajā daļā, pauda Bērziņš. Viņš norādīja, ka PA sniegtais skaidrojums ir dažādi interpretējams.

Kārkliņš skaidroja, ka, pateicoties veiksmīgām Latvijas valdības sarunām ar EK, bankas "Citadele" investoru piesaistei ir iespējami vairāki modeļi: tas var būt viens vai vairāki investori, kas iegādājas Latvijas valstij piederošās akcijas, tā arī var būt bankas akciju kotēšana biržā. Atbilstoši sarunās panākto vienošanos saturam nepieciešams pārskatīt bankai "Citadele" noteiktās saistības, kas izriet no 2010.gadā apstiprinātā restrukturizācijas plāna.

To, ka valdības lēmuma pieņemšanas brīdī klāt bijis Bordāns, aģentūrai LETA apstiprināja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Tieslietu ministrs aģentūrai LETA šo situācija pagaidām nav komentējis.

Kā ziņots, otrdien valdība, lemjot par banku "Citadele", bija vienota, preses konferencē pauda Dombrovskis.

Kā uzsvēra premjers, otrdien tika pieņemts vienprātīgs visu valdības ministru lēmums.

Jau ziņots, ka valdība nolēmusi atsākt bankas "Citadele" pārdošanas procesu, jo sekmīgi noslēgusies "Parex bankas" restrukturizācija un ir skaidrība par visu aktīvu vērtību. Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Koalīciju veidojošā VL-TB/LNNK ir pieņēmusi lēmumu aicināt Dombrovski un ekonomikas ministru Danielu Pavļutu apturēt visas darbības, kas saistītas ar AS "Citadele banka" pārdošanu.

VL-TB/LNNK pārstāvji pirmdien koalīcijas padomes sēdē uzklausīja argumentus par valdības pieņemto lēmumu atsākt privātā kapitāla piesaistes procesu bankai "Citadele", tomēr nacionālā apvienība joprojām nav pārliecināta, ka šajā periodā būtu jāpārdod valstij piederoša banka.

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstu ir iesniegusi grozījumus Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā, lai atliktu bankas "Citadele" pārdošanu.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis aģentūrai LETA norādīja, ka VL-TB/LNNK nav pētījusi piedāvātos likuma grozījumus un kopā ar speciālistiem vēl spriedīs, vai "Citadeles" pārdošanas apturēšanai nepieciešamas likuma izmaiņas vai arī tas panākams citādākā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!