Foto: Saeimas administrācija

Nacionālā apvienība (NA) ir gatava runāt ar izskanējušajiem koalīcijas partneru premjera amata kandidātiem - Andri Piebalgu, Jāni Dūklavu un Māri Kučinski, otrdien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš norādīja, ka NA nav mainījusi savu viedokli un neatbalstīs "Vienotības" premjera amata kandidāti partijas līderi Solvitu Āboltiņu, tomēr partiju apvienība ir gatava runāt ar citiem koalīcijas partneru piedāvātajiem kandidātiem - "Vienotības" valdes locekli Piebalgu, kā arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kandidātiem - 12.Saeimas deputātu Kučinski un zemkopības ministru Dūklavu.

Reizē Dzintars atzina, ka persona vai personu loks, kas nodrošināja Laimdotas Straujumas valdības gāšanu, nav skaidri izlēmis, kā rīkoties tālāk.

"Es šos akmentiņus raidu "Vienotības" dārziņā. Informācija, ka "Vienotība" ir pati gāzusi savu valdību, ir tikpat acīmredzama, kā tas, vai [Jānis] Junkurs pats izdomāja atkāpties [nolikt Saeimas deputāta mandātu]," pauda politiķis.

Pēc NA līdzpriekšsēdētāja domām, šobrīd ir nepieciešams risinājums par to, ko darīt tālāk. Viņš atzīmēja, ka visu kopējās intereses ir, lai rīcībspējīga valdība tiktu izveidota pēc iespējas ātrāk.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar vērtējumu partiju līdzšinējiem valdības veidošanas centieniem varētu nākt klajā trešdien, 30.decembrī, sacīja prezidenta padomnieks Gusts Kikusts.

Pēc Straujumas paziņojuma par demisiju 7.decembrī Vējonis par valdības veidošanu rīkoja sarunas ar visām Saeimā ievēlētajām partijām. Noslēdzot pirmās sarunas, prezidents partijām izteica aicinājumu ne vēlāk kā līdz šā gada beigām nākt klajā ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, kā arī piedāvāt premjera kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

"Vienotībai" pagaidām ir viena premjera amata kandidāte - politiskā spēka līdere Āboltiņa, kas nav oficiāli izvirzīta. Savukārt pārējie koalīcijas partneri - NAa un ZZS vairākkārt pauduši savu nevēlēšanos atbalstīt Āboltiņu. ZZS varētu izvirzīt savu premjera amata kandidātu - 12.Saeimas deputātu Māri Kučinski vai arī zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

Pirmdien ZZS valdes un frakcijas kopsēdē nolēma ieturēt pauzi un savu premjera amata kandidātu vēl nenosaukt. ZZS līderis Augusts Brigmanis žurnālistiem pēc sēdes norādīja, ka šobrīd ir jāgaida un jāsaprot, ko darīs "Vienotība", kā arī to, kāda izskatīsies jaunā koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!