Foto: DELFI
Nacionālās apvienības " Visu Latvijai!" – " Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) valde nolēmusi aicināt Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) un koalīcijas sadarbības padomi pārcelt diskusiju par valsts īpašumā esošās bankas "Citadele" pārdošanu no valdības uz Saeimu, portālu "Delfi" informēja partijas pārstāvji.

Gaidis Bērziņš, NA līdzpriekšsēdētājs, norāda, ka Ministru kabineta lēmums par bankas "Citadele" pārdošanas procesu nav lietderīgs un ir sasteigts, tādējādi rada aizdomas par atsevišķu ekonomisku grupu interešu lobēšanu Latvijā.

Pārdošanas procesa nelietderību Bērziņš pamato, minot trīs argumentus: "Pirmkārt, banka "Citadele" ir mērķtiecīgi attīstīta, tā pilda biznesa plānā paredzētos uzdevumus un strādā ar peļņu. Otrkārt, ir pamatotas šaubas, vai pašlaik noteiktā cena atbilst bankas reālajai vērtībai. Treškārt, neviena no atbildīgajām ministrijām – Finanšu ministrija un Ekonomikas ministrija – joprojām nav sniegušas skaidrojumu, kapēc banka jāpārdod. Vienīgais pamatojums, kas figurē abu ministriju amatpersonu atbildēs, – to rekomendē Eiropas Komisija."

"Pašlaik banka "Citadele" strādā ļoti sekmīgi, tādēļ nav saprotama valdības vēlme banku pārdot, minēts partijas paziņojumā.

"Izvērtēšana Saeimā novērstu slepenību bankas pārdošanas procesā un dotu sabiedrībai iespēju saņemt informāciju gan par pārdošanas patiesajiem iemesliem, gan par pārdošanas procesa riskiem un ieguvumiem," tā situāciju raksturo NA frakcijas vadītājs Raivis Dzintars.

Jau ziņots, ka pērn jūlijā valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Valdībai iesniegtajā ziņojumā tika secināts, ka sākotnēji "Parex bankas" restrukturizācijas plānā paredzētais mērķis - stabilas finanšu institūcijas izveidošana - ir sasniegts. Atbilstoši restrukturizācijas plāna uzdevumiem izveidotā banka "Citadele" strādā sekmīgi un ar peļņu, un tās turpmākai attīstībai nepieciešams piesaistīt privāto kapitālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!