Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK trešās Valda Dombrovska (V) koalīcijas sadarbības līgumam vēlas pievienot savu īpašu atrunu valsts valodas jautājumos.

Apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars apliecināja, ka dokuments pirmdien nosūtīts koalīcijas partneriem un par to telefoniski informēts Dombrovskis, kurš esot piekritis šādas atrunas pievienošanai. Koalīcijas līgums esot tapis pēdējā brīdī un nacionālā apvienība nav spējusi laikus dokumentu izanalizēt ar saviem biedriem, tāpēc nolemts īpaši uzsvērt, ka jebkuram lēmumam, kas varētu vājināt latviešu valodas pozīcijas, ir nepieciešama visu partiju vienprātība.

Nacionālās apvienības sagatavotajā "izpratnes skaidrojumā" teikts, ka "sadarbības līguma 2.4. un 4.2. punktos noteiktais vienprātības princips attiecībā uz iespējamiem grozījumiem Valsts valodas likumā un citos likumos, kas regulē valodas lietojumu, mūsu izpratnē neattiecas uz iniciatīvām, kuru mērķis atbilstoši 2011.gada 10.oktobrī starp Zatlera reformu partiju, "Vienotību" un Nacionālo apvienību noslēgtajam vienošanās dokumentam ir stiprināt latviešu valodas pozīcijas valstī un sabiedrībā, valodas plašāku lietošanu un valsts valodas apgūšanas iespējas. Vēsturiski koalīcijas veidošanas dokumentos vienprātības princips attiecībā uz šiem jautājumiem ieviests ar mērķi nepieļaut valsts valodas pozīciju vājināšanu".

Tāpat dokumentā norādīts, ka "sadarbības līguma 4.5.punkta nosacījumi neliedz nacionālai apvienībai atbilstoši tās programmai turpināt atbalstīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas "Parex bankas" pārņemšanas jautājumos darbību".

Pirmdien publiskota Dombrovska valdības deklarācija, kurā ministru amatu kandidātu saraksts nav mainīts.

Deklarācija paredz, ka aizsardzības ministrs būs Artis Pabriks (V), finanšu ministrs - Andris Vilks (V), veselības ministre - Ingrīda Circene (V), labklājības ministre - Ilze Viņķele (V).

No Zatlera reformu partijas (ZRP) būs ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs, ekonomikas ministrs - Daniels Pavļuts, iekšlietu ministrs - Rihards Kozlovskis, izglītības un zinātnes ministrs - Roberts Ķīlis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs - Edmunds Sprūdžs.

Kultūras ministre būs Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) un tieslietu ministrs - Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Savukārt zemkopības ministre būs Laimdota Straujuma no "Vienotības", bet satiksmes ministrs - Aivis Ronis, Satiksmes ministrija būs "Vienotības" un ZRP atbildībā.

Dokumentā uzsvērts - lai sasniegtu 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanu mērķus - mazinātu naudas un oligarhu ietekmi politikas procesos un stiprinātu tiesiskumu, kā arī nodrošinātu stabilu Latvijas attīstību ilgtermiņā, veicot nepieciešamās reformas, - izveidota politisko spēku koalīcija, kurā strādās "Vienotība", Zatlera reformu partija, nacionālā apvienība VL!-TB/LNNK un sešu neatkarīgo deputātu grupa.

Valdības prioritātes turpmākajiem trim gadiem būs stabila un ilgtspējīga Latvijas attīstība, veicinot ikviena Latvijas iedzīvotāja labklājību, mazinot sociālo nevienlīdzību, kā arī stimulējot Latvijas ekonomikas starptautisko konkurētspēju.

Tāpat prioritāte būs saliedēta un iekļaujoša sabiedrība, spēcīga laikmetīga nacionālā identitāte, vienlaikus nodrošinot latviešu nācijas, valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību, tiesiskuma nostiprināšana un sabiedrības uzticēšanās valsts varai, sabiedrības līdzdalības un iniciatīvas veicināšana dalībai valsts pārvaldes procesos.

Valdību veidojošās partijas deklarācijā apņēmušās īstenot Latvijas tautas ataudzes
veicināšanu, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas valstspiederīgo imigrācijas veicināšanai un Latvijas reģionu attīstībai.

Uzsvērts, ka valdības rīcībpolitika būs vērsta uz Saeimā apstiprinātās Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam un Eiropas Savienības (ES) stratēģijas gudrai, ilgtspējīgai un integrējošai izaugsmei "ES 2020" īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!