Foto: Publicitātes foto
Jaunveidojamais Nacionālais veselības dienests (NVD) īstenos arī valsts politiku e-veselības ieviešanā un no nākamā gada administrēs jauno Ārstniecības riska fondu.

Jaunais dienests no 1.novembra apvienos līdzšinējo Veselības ekonomikas centru (VEC) un Veselības norēķinu centru (VNC).

Saskaņā ar NVD nolikuma projektu, kas pieteikts ceturtdien gaidāmajā Valsts sekretāru sanāksmē, NVD mērķis būs īstenot valsts politiku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā un administrēt veselības aprūpei paredzētos valsts budžeta līdzekļus. VNC īstenos arī valsts politiku e-veselības ieviešanā, veselības un sabiedrības veselības datu iegūšanā un analīzē.

NVD ietvaros darbosies arī Ārstniecības riska fonds, kam atbilstoši Pacietu tiesību likumam jāsāk strādāt no 2012.gada 1.janvāra. NVD administrēs šā fonda līdzekļus, izvērtēs pacientu iesniegtās prasības un izmaksās atlīdzības pacientiem par dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī par morālo kaitējumu.

Savukārt Eiropas Savienības fondu sadarbības iestādes funkciju NVD no 2012.gada 1.janvāra nodos Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai.

Abu iestāžu - VEC un VNC - apvienošanai nebūs finansiālas ietekmes uz valsts budžetu. Veselības ministrija (VM) norāda, ka budžeta līdzekļu ekonomija nerodas, jo pēc iestāžu apvienošanas jaunizveidotajam Nacionālajam veselības dienestam būs jāveic plašākas funkcijas, tiks izveidotas struktūrvienības, kas nodrošinās Ārstniecības riska fonda darbību atbilstoši Pacientu tiesību likumā paredzētajam un e-veselības politikas īstenošanu valstī.

NVD no 1.novembra būs 214 amata vietu, kas paredzētas valsts budžeta pamatfunkciju izpildei - tikpat, cik līdz šim VNC un VEC kopā. Vēl 27 amata vietas iecerētas ES finanšu instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai.

NVD direktoru amatā iecels veselības ministrs, taču VM joprojām nav izlēmusi, vai uz šo amatu tiks izsludināts atklāts konkurss, aģentūrai BNS atzina VM preses sekretārs Oskars Šneiders.

Jau vēstīts, ka Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica pieļauj iespēju kļūt par jaunveidojamā Nacionālā veselības dienesta vadītāju. Par šo jautājumu viņai augusta sākumā bijusi saruna ar veselības ministru Juri Bārzdiņu (Zaļo un zemnieku savienība). Paševica gan konkrētu atbildi vēl neesot sniegusi, tomēr atzina, ka tas viņai varētu būt labs izaicinājums, jo pēdējā laikā viņa kā paciente daudz saskārusies ar veselības aprūpes sistēmu.

Labklājības ministrijā saņemta veselības ministra vēstule, kurā viņš lūdz labklājības ministres Ilonas Jurševskas (ZZS) piekrišanu Paševicas pārcelšanai Nacionālā veselības dienesta vadītājas amatā, jo Paševicas vadītā NVA ir Labklājības ministrijas pārziņā. Šāds lūgums Labklājības ministrijai esot bijis negaidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!