Foto: DELFI

Rīgas domei nākamā gada budžetā nevajadzētu tik lielu finansējumu novirzīt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un medijiem pašvaldības darba popularizēšanai, pauda Rīgas domes frakcijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Dainis Locis.

Viņš pastāstīja, ka VL-TB/LNNK uztrauc lielais pašvaldības aizņēmumu slogs un domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) uzstādījums: "Kāpēc neaizņemties, ja ir izdevīgi nosacījumi?" Locis norādīja, ka, Valsts kasē aizņemoties, protams, ir izdevīgāki nosacījumi nekā citur, bet tas nemaina faktu, ka pašvaldības parāds pieaug un kādam tas būs jāatmaksā. Viņš arī piebilda, ka pašlaik nav zināms, kurš vadīs domi pēc pašvaldības vēlēšanām un kuram būs jārisina problēma ar lielajām parādsaistībām.

Locis arī pauda neizpratni par to, ka pieaug dotācijas "Rīgas satiksmei", turklāt budžeta projektā parādās "dīvaini priekšlikumi" par ūdeņraža trolejbusiem, piebilstot: "Vai tiešām tās ir prioritātes?" Viņš skaidroja, ka VL-TB/LNNK virzīs vairākus budžeta priekšlikumus un tiem finansējumu rosinās rast, samazinot to tieši minētajiem punktiem.

VL-TB/LNNK Rīgas domes frakcijas vadītājs arī uzsvēra, ka nav saprotams, kāpēc tik liels finansējums jānovirza medijiem pašvaldības darba popularizēšanai.

Locis pastāstīja, ka frakcija šogad plāno realizēt jaunu stratēģiju, savus budžeta priekšlikumus virzot jau sākotnējā budžeta veidošanas stadijā, iekļaujot to departamentu budžetos. VL-TB/LNNK šogad nepretendēšot uz sava vārda popularizēšanu, bet gan to, lai visi budžeta priekšlikumi tiktu apstiprināti.

Viņš pauda prieku par to, ka budžetā ir iekļauti daudzi priekšlikumi tieši sociālajās jomās, tomēr VL-TB/LNNK virzīs vairākus priekšlikumus, piemēram, par infrastruktūras uzlabošanu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un to, lai veselības apdrošināšana tiktu nodrošināta ne tikai skolu pedagogiem, bet arī tehniskajiem darbiniekiem.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā nākamgad plānots 28,9 miljonu eiro deficīts.

Rīgas pilsētas pašvaldības 2017.gada budžeta projekts paredz, ka pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi nākamgad būs 856,5 miljoni eiro, bet izdevumi - 885,4 miljoni eiro. Budžeta deficīts veidos 3,4% no budžeta ieņēmumiem.

Pašvaldības 2016.gada budžeta ieņēmumi plānoti 818 481 598 eiro, kas nozīmē, ka nākamgad ieņēmumi iecerēti par 4,7% lielāki nekā šogad. Savukārt izdevumi 2016.gada budžetā plānoti 848 383 922 eiro, kas ir par 4,4% mazāk nekā nākamā gada budžetā.

Turklāt pašvaldība plāno veikt aizņēmumu atmaksu 24,1 miljona eiro apmērā. Paredzēts, ka pašvaldības parādsaistību kopējais apjoms 2017.-2019.gadā samazināsies.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pilsētas pašvaldības parādsaistības gada laikā pieaugušas par 22 902 503 eiro, liecina Rīgas pilsētas pašvaldības 2017.gada budžeta projekts.

Budžeta pielikumā "Rīgas pilsētas pašvaldības aizņēmumu plānotās saistības 2016.-2020.gada sākumā" norādīts, ka 2016.gada 1.janvārī Rīgas domei parādsaistību atlikums bija 219 418 554 eiro.

Rīgas dome šogad kopš maija desmit projektiem no Valsts kases aizņēmusies 36,4 miljonus eiro, tomēr, ņemot vērā vairāku citu gadu aizņēmumu atmaksāšanu, parādsaistības 1.janvārī sasniegs 242,3 miljonus eiro, tātad tās kopš 1.janvāra būs pieaugušas par 22,9 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!