Piektdienas rītā medicīnas darbinieki Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) rīkotā protesta akcijā "Zaļās nāves paklājs" pie Finanšu ministrijas (FM) "godināja" finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), kura uz parlamentu nesa nākamā gada valsts budžeta likumu.

Saeimā ministre iesniedza 2017. gada budžeta projektu un 57 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017. – 2019. gadam.

Nākamā gada valsts budžeta projektā ietilpst neparedzēti daudz pavadošo likumprojektu, uzsvēra finanšu ministre. Lielākoties tie saistīti ar ēnu ekonomikas apkarošanu.

Budžeta portfeli Saeimā svinīgi saņēma Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Pēc portfeļa saņemšanas Mūrniece žurnālistiem pauda pateicību ministriem par darbu un uzsvēra, ka Saeimā sāksies nopietns darbs. Jau nākamnedēļ deputāti ķersies pie nākamā gada valsts budžeta projekta vētīšanas, taču apstiprināt to pirmajā lasījumā plānots 31. oktobrī. Tas būs karsts darba cēliens, prognozēja Mūrniece.

Savukārt Vucāns apliecināja, ka Budžeta komisija ir gatava darbam, un kā pirmos nākamnedēļ uz komisijas sēdi deputāti ir aicinājuši Reiznieci-Ozolu (ZZS) un premjerministru Māri Kučinski (ZZS).

Vucāns paredzēja, ka Saeimā būs plašas diskusijas par likumprojektiem, kas skar izglītības sektoru un par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) finansēšanas modeli. Pašā budžeta projektā pārsteigumi nav gaidāmi, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs, paskaidrojot, ka komisija ir aktīvi sekojusi valdības diskusijām.

Mūrniece pauda cerību, ka deputātiem nebūs priekšlikumu samazināt nozaru budžetus, tostarp demogrāfijai paredzēto finansējumu.

Nākamā gada valsts budžeta projekts jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, plānots, ka tas tiks izdarīts līdz 23. novembrim.

Jau ziņots, ka svinīgo portfeļa nešanu papildināja mediķu protesti.

"Līdz ar to valdība gatavojas turpināt valsts izmērdēšanas politiku. Tas ļoti patīk zaļajai nāvei, tāpēc viņa svinīgi godinās budžeta portfeļa nesēju kā savu labāko draudzeni – tautas dzīvības nīcinātāju," skaidroja LVSADA.

LVSADA rīkotā protesta mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdības sagatavotais nākamā gada budžeta likumprojekts neatbilst Eiropas Komisijas, Pasaules Veselības organizācijas un citu starptautisku organizāciju ieteikumiem par neatliekamu un būtisku veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu Latvijā, iepriekš informēja arodbiedrībā.

Jau vēstīts, ka budžeta portfeļa nešana no FM uz Saeimu ir tradīcija, kas sākās 1997. gadā. Šogad budžeta portfeļa nešana notiks jau 19. reizi. Pavisam šajā tradīcijā ir piedalījušies deviņi finanšu ministri, ministre Reizniece-Ozola būs desmitā.

Vēstīts, ka ceturtdien valdība atbalstīja nākamā gada valsts budžetu, kā arī 2017.- 2019. gada vidējā termiņa budžeta ietvara likumprojektu.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro.

Nākamā gada budžetā finansējums veselības jomai palielināsies par 64 miljoniem eiro. Palielinājums saistīts ar papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes sistēmas reformas ieviešanai.

Plānots, ka veselības aprūpes reformu īstenošana nodrošinās pieejamības palielinājumu onkoloģijā, unikālo pacientu skaita pieaugumu kompensējamiem un centralizētajiem medikamentiem, pieejamības pieaugumu izmeklējumiem, rehabilitācijai un fizikālās medicīnas pakalpojumiem.

Nākamgad tiks sākts darbs pie tā, lai sagatavotos vērienīgai veselības nozares reformai, savukārt 2018. gadā tā tiks īstenota.

Ziņots, ka otrdien valdība atbalstīja veselības finansēšanas modeli, kas paredz, ka pilns veselības pakalpojumu grozs visiem valsts iedzīvotājiem tiek nodrošināts no iekasētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!