Foto: LETA

Nākamais Valsts prezidents būs vājāks par līdzšinējo valsts vadītāju Andri Bērziņu, pārliecināta ir Eiroparlamenta deputāte Iveta Grigule, kura pirms četriem gadiem Bērziņu arī izvirzīja šim augstajam amatam.

Viņa ir pārliecināta, ka situācijā, ja Bērziņš tomēr būtu kandidējis otrreiz, viņam pietiktu Saeimas balsu. Bet tagad nekas labāks neesot gaidāms, jo partijām neesot vajadzīgi spēcīgi prezidenta kandidāti. 

"Vajag tādus, kas skaiti runā, bet ir manipulējami. Nedabūsim ne skaistāku, ne labāku viņa vietā," LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina politiķe.

Savukārt Valts prezidents vēlāk intervijā LTV uzsvēra, ka viņam bijis pietiekami daudz laika izvērtēt savu darbu un jau zināmu laiku iepriekš viņš nonācis pie lēmuma nekandidēt. "Tas ir mans personīgais lēmums," uzsvēra Bērziņš.

"Mana lēmuma pieņemšanai par pamatu nebija iespējamais vai neiespējamais Saeimas atbalsts," turpināja prezidents. Tāpēc viņš pat neesot sācis konsultācijas ar Saeimā pārstāvētajām partijām.

Taujāts par pārmetumiem, ka viņš neskaidri izsakos, prezidents bija lakonisks - "nevaru sevi pārvarēt un stāstīt kaut ko tādu, kas ir pret manu pārliecību. Es to vienkārši nedaru," sacīja Bērziņš.

Savukārt Grigule uzsvēra, ka Bērziņš savā darbībā nav bijis manipulējams, un viņa visbūtiskākais panākums esot tas, ka viņš stabilizēja attiecības ar Centrālāziju. Arī Bērziņš intervijā LTV uzsvēra, ka pēdējo četru gadu laikā izdevies rast daudz jaunu iespēju eksportam, kā arī esot iekustināts jautājums par partiju stabilitāti.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš nekandidēs otrajam Valsts prezidenta amata termiņam.

Šī ir pirmā reize atjaunotās Latvijas vēsturē, kad prezidents labprātīgi izvēlas nekandidēt otrajam amata termiņam.

Divus prezidenta pilnvaru termiņus pēc kārtas šajā amatā nav pavadījis tikai Valdis Zatlers, kuru publiski solīja atbalstīt, taču nepārvēlēja 10.Saeimas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!