Foto: AFP/Scanpix
Nākamgad par aptuveni 90 tūkstošiem latu pieaugs Latvijas iemaksas ANO, pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Viņš paskaidroja, ka Latvijas iemaksu apmērs ANO tiek aprēķināts, ņemot vērā nacionālā kopprodukta (NKP) apmēru tā dēvētajos treknajos gados. Līdz ar to palielinās arī iemaksas.

Tomēr pēc diviem vai trijiem gadiem iemaksu apmērs varētu samazināties, jo tad tās aprēķinās, pamatojoties uz NKP datiem ekonomikas krīzes laikā, sacīja ĀM valsts sekretārs.

Ņemot vērā iemaksu pieaugumu, ĀM arī palielināti bāzes izdevumi 2011.gadam.

Latvijas ĀM šogad ANO regulārajā budžetā iemaksāja 833 549 ASV dolārus (416 775 latus), bet ANO ēku atjaunošanas plānā - 61 801 ASV dolāru (30 901 latu).

ĀM jau pirms gada brīdināja valdību, ka līdz ar nacionālā kopprodukta pieaugumu būtiski palielināsies arī iemaksas ANO un citās starptautiskajās organizācijās, jo tajās dalībvalstu iemaksas aprēķina, par pamatu ņemot ANO iemaksu skalu.

ANO iemaksu skalas aprēķināšanas pamatprincips ir valsts spēja maksāt ("capacity to pay"). Galvenā nozīme iemaksas daļas aprēķinā ir valsts nacionālā kopprodukta (NKP) rādītājiem. Sākotnēji tiek noteikts, kāda ir katras valsts daļa no visas pasaules kopprodukta. Tālākā skalas aprēķināšanas formula ir visai sarežģīta, piemērojot daudzus elementus un kritērijus.

Aprēķinot ANO iemaksu skalu 2010.-2012.gadam, tika ņemti vērā NKP statistikas dati par sešu gadu periodu (2002.-2007.gadam).

ANO ĢA noteikto iemaksu skalu attiecībā pret savu budžetu izmanto arī citas lielākās organizācijas - UNESCO, Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO), Pasaules veselības organizācija (PVO) un citas organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!