Foto: Saeimas administrācija

Nākamgad Saeimas budžets varētu pieaugt par 3 miljoniem eiro, līdz ar to plānots atjaunot parlamenta darbinieku veselības apdrošināšanu.

Kā pastāstīja par budžetu atbildīgais Saeimas Prezidija loceklis Andrejs Klementjevs (SC), galvenās Saeimas budžeta prioritātes būs Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē, jaunās parlamenta ēkas remontdarbi un drošība.

Klementjevs uzsvēra, ka šis budžeta projekts ir labākais variants, kurā var rast līdzsvaru starp taupību un lietderību. Neskatoties uz Saeimas Kancelejas un arī dažādu parlamenta komisiju ierosinājumiem palielināt budžeta izdevumus, vairāki šādi priekšlikumi netika atbalstīti, piebilda politiķis.

Kā informēja parlamenta Preses dienestā, Prezidija apstiprinātais parlamenta budžeta pieprasījums 2015.-2017.gadam paredz 1,63 miljonu samazinājumu Saeimas Kancelejas sākotnēji izveidotajā budžeta plānā 2015.gadam.

Būtiskākie ietaupījumi saistīti ar atteikšanos no jaunu darbinieku štata vienību izveides, darbinieku papildu prēmēšanas, komandējumu izdevumu palielināšanas, kā arī Saeimas deputātu veselības apdrošināšanas, uzsver Saeimas Preses dienests. Plānots atteikties arī no inventāra, jaunu mēbeļu un telpu iekārtu iegādes. Samazināti arī Saeimas struktūrvienību iepriekš plānotie tēriņi jaunas datortehnikas, programmatūras un tehniskā nodrošinājuma iegādei. Daļa plānoto tēriņu pēc Prezidija priekšlikuma pārcelti uz nākamajiem gadiem.

Šogad Saeimas budžets parlamenta darbības nodrošināšanai ir ap 21,8 miljoniem eiro, bet 2015.gada pieprasītā budžeta apmērs ir 23,5 miljoni eiro. Savukārt kopumā budžeta pieprasījums ir 25,3 miljoni eiro, kas ir par 3 miljoniem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Klementjevs skaidroja, ka budžeta pieaugums saistīts tieši ar Latvijas prezidentūru ES, kā arī to, ka jaunās mājas reālie būvniecības darbi sāksies tikai nākamgad, nevis šogad, kā tas bija plānots.

Plānotie izdevumi galvenokārt pieaug pamatkapitāla veidošanai, savukārt kopējie izdevumi atlīdzībai pat nedaudz samazinās.

Tāpat nākamgad plānots atgriezties pie parlamenta darbinieku apdrošināšanas, kam paredzēti ap 88 000 eiro, jo citādi, nepiedāvājot sociālās garantijas, nevarot konkurēt darba tirgū valsts sektorā. Deputāti netiks apdrošināti.

Vēl, veidojot budžeta projektu, ņemts vērā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšlikums organizēt vienu iepirkumu konkursu visiem būvniecības un remontdarbiem, klāstīja Klemetjevs.

Saeimas Prezidijs šodien apstiprināja šo budžeta pieprasījumu, un tas tiks nodots Finanšu ministrijai.

2016.gadā Saeimas kopējais budžets plānots 20,36 miljonu eiro, bet 2017.gadā - 19,58 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!