Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Juridiskās komisijas deputāti, vērtējot piedāvājumus izmaiņām parlamenta Kārtības rullī, šodien konceptuāli atbalstīja ierosinājumu neliegt deputātiem, pret kuriem sākta kriminālvajāšana, piedalīties Saeimas vai komisiju sēdēs.

Pašlaik Kārtības rullis nosaka - ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas, komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās parlaments viņu ievēlējis vai apstiprinājis. Šāds liegums ir spēkā līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājās spēkā notiesājošs spriedums.

Deputāts, kas notiesāts par noziedzīgo nodarījumu, zaudē parlamentārieša mandātu.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere skaidroja, ka tika apkopota informācija par regulējumu citās valstīs, un citur nav ierobežojumu, ka izdotais deputāts nevar piedalīties parlamenta sēdēs.

Viņa skaidroja, ka priekšlikumi paredz izslēgt ierobežojums ņemt dalību sēdēs, ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana. Izņēmums būtu gadījums, ja deputāts ir apcietināts. Komisija konceptuāli atbalstīja šo ierosinājumu.

Priekšlikumus grozījumiem Kārtības rullī izvērtējusi darba grupa, un šodien tos skatīja komisija. Vēlāk par Kārtības ruļļa grozījumiem būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!