Foto: AFP/Scanpix

Šobrīd virs Atlantijas okeāna veidojas jauns ciklons, kuram dots vārds "Billie"; savu maksimālo spēku tas parādīs sestdien, atrodoties virs Baltijas jūras ziemeļu daļas. Tā stiprāko vēju zona skars tieši Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijas, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Naktī uz sestdienu, 13.decembri, gaidāms dienvidu, dienvidrietumu vējš. Sākot no jūras piekrastes, teritorijas lielākajā daļā pastiprināsies brāzmas līdz par 20-24 metriem sekundē.

Kurzemē un Vidzemē nakts otrajā pusē un sestdienas priekšpusdienā vēja brāzmas sasniegs 27 līdz 32 metrus sekundē, bet pašā piekrastē pat 33 metrus sekundē.

Saskaņā ar centra mājas lapā publicēto Boforta skalu vēja ātrums virs 32,7 metriem sekundē uzskatāms par orkānu un tas var nodarīt ļoti lielus postījumus.

No rīta un dienas vidū visstiprākās vēja brāzmas gaidāmas Vidzemē, sevišķi tās ziemeļu daļā un līča piekrastē, kur dienvidrietumu vējš brāzmās varētu sasniegt 26-31 metrus sekundē.

Pakāpeniski vējš pierims sestdienas vakarā.

Valsts galvaspilsētā Rīgā nakts vidū dienvidaustrumu, dienvidu vējš iegriezīsies no dienvidrietumiem un brāzmas pastiprināsies līdz 15-19 metriem sekundē. Savukārt no rīta brāzmas Rīgā sasniegs 20-22 metrus sekundē.

Sinoptiķi norāda, ka vētras, kas šķērso Baltijas jūru, paaugstina arī ūdens līmeni.

Ciklons sestdien izraisīs arī plašu nokrišņu zonu – gaidāms slapjš sniegs un sniegs, kas pāries lietū. Svētdien nokrišņi gaidāmi vien atsevišķos rajonos, pierimis būs arī vējš, brāzmās nepārsniedzot 15-17 metrus sekundē.

Jaunnedēļ ciklonu aktivitāte virs Baltijas jūras reģiona vairs nebūs tik intensīva, tomēr Latviju šķērsos vairākas nokrišņu zonas. Visintensīvākie nokrišņi būs nedēļas vidū. Dienvidu puses vēji mīsies ar rietumu puses vējiem, nedēļas vidū brāzmās atkal sasniedzot 20-24 metrus sekundē. Līdz ar to saglabāsies salīdzinoši silti laika apstākļi – stabils sals vēl aizvien nav gaidāms, naktīs galvenokārt tikai valsts austrumos termometra stabiņš noslīdēs nedaudz zem 0 grādu atzīmes, bet dienā lielākoties pakāpsies līdz 0...+5 grādu atzīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!