Foto: LETA
Atlantijas okeānā izveidojies ciklons "Fēlikss", kas sestdien strauji pieņemsies spēkā. Jau sestdienas vakarā tas sasniegs Latviju, un naktī uz svētdienu vējš pāraugs vētrā, prognozē sinoptiķi.

Prognozes par vētras stiprumu un teritorijām, kurās plosīsies lielākais vējš, pagaidām saglabājas dažādas. Iespējams, ka gaidāmā vētra būs mazāk spēcīga par pērnā gada decembrī piedzīvoto, bet tāpat pastāv iespēja, ka tā būs postošākā vētra pēdējos desmit gados.

Latvijā vējš sāks pastiprināties sestdienas vakarā, un sākotnēji pūtīs dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Gaidāmi arī spēcīgi nokrišņi - sniegputenis un lietus.

Naktī uz svētdienu, sākot no valsts rietumiem, iegriezīsies rietumu vējš, kas, visticamāk, pāraugs vētrā. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei vēja ātrums brāzmās naktī uz svētdienu un svētdien Latvijas lielākajā daļā sasniegs 21-26 metrus sekundē, Vidzemes piekrastē un vietām Kurzemē - aptuveni 30 metru sekundē, bet Kurzemes rietumkrastā iespējamas brāzmas līdz 35 metriem sekundē.

Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta mājaslapā pieejamie skaitliskā modeļa dati uzrāda vēl postošāku vēju, saskaņā ar tiem vētra "Fēlikss" vietām Vidzemē var būt spēcīgāka par 2005.gada 9.janvāra vētru.

Vējš pierims naktī uz pirmdienu. Gaisa temperatūra tuvākajās diennaktīs būs tuvu nullei, dažkārt noslīdot zem nulles, bet vēlā sestdienas vakarā Kurzemē termometra stabiņš uz brīdi var sasniegt +7 grādus.

Sestdienas vakarā visā valstī gaidāmi spēcīgi nokrišņi, līs un snigs arī turpmāk. Svētdien vietām Vidzemē iespējams ļoti spēcīgs sniegputenis jeb sniega vētra. Braukšanu apgrūtinās ne tikai nokrišņi un vētra, bet arī apledojums.

Vētra izraisīs arī būtisku ūdens līmeņa paaugstināšanos piekrastē, it īpaši Vidzemes piekrastē un Rīgas līcī ietekošo upju grīvās.

Jaunākās prognozes par gaidāmo vētru aģentūra BNS publicēs sestdienas rītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!