Foto: DELFI

Rīgas pilsētas būvvalde ir konstatējusi, ka dzīvojamā māja Rīgā, Akmeņu ielā 15, nav ekspluatējama, tādēļ mājas apsaimniekotājam SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) ir uzdots nodrošināt iemītnieku izvietošanu, kā arī veikt mājas konservāciju.

RNP pārstāvis Guntis Kārkliņš norādīja, ka jūnijā RNP nosūtīja būvvaldei šī nama tehnisko atzinumu. Būvvalde to izvērtējusi un konstatējusi, ka namam veicami konservācijas darbi un pašreizējā stāvoklī tas nav ekspluatējams. Saskaņā ar būvvaldes uzdevumu RNP ir jānodrošina mājas iemītnieku izvietošana un līdz 26. novembrim - mājas konservācija.

Kārkliņš arī informēja, ka RNP ir nosūtījis būvvaldei lūgumu pagarināt būvvaldes lēmuma labprātīgās izpildes termiņu līdz sešiem mēnešiem no lēmuma spēkā stāšanās brīža. Lēmumu būvvalde pieņēma 29. septembrī.

Savu lūgumu RNP pamato, norādot, ka RNP saskaņā ar dzīvojamās mājas tehniskās apsekošanas atzinumā konstatēto jūnijā organizēja dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku aptauju par pagraba nesošo konstrukciju atjaunošanas tehniskā projekta izstrādi, kā arī tam nepieciešamā finanšu līdzekļu uzkrājuma veidošanu. Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki pieņēmuši lēmumu, kā arī pašlaik izveidotais finanšu līdzekļu uzkrājums ir pietiekams, lai RNP sāktu dzīvojamās mājas pagraba nesošo konstrukciju atjaunošanas tehniskā projekta izstrādi.

RNP informēja būvvaldi, ka 14. oktobrī tiek organizēta dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, kurā dzīvokļu īpašnieki, iespējams, pieņems individuālu lēmumu par kārtību, kādā tiks novērsts apdraudējums, ko rada dzīvojamās mājas pagraba nesošo konstrukciju tehniskais stāvoklis.

Savukārt līdz dzīvojamās mājas pagraba nesošo konstrukciju atjaunošanas tehniskā projekta izstrādei, kā arī šo darbu uzsākšanai RNP pēc kompetences veic un veiks visas nepieciešamās darbības avārijas situācijas lokalizēšanai un iespējamā apdraudējuma novēršanai, apgalvoja Kārkliņš.

Pašreiz RNP organizē kopsapulces ar nama iemītniekiem, lai informētu un risinātu situāciju, pastāstīja Kārkliņš. Iemītnieki nepiekrītot būvvaldes lēmumam, ka māja nav ekspluatējama, un plānojot to apstrīdēt.

Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka apliecināja, ka patlaban būvvaldē iesniegums par būvvaldes lēmuma, ar kuru uzlikts par pienākumu dzīvojamās ēkas Akmeņu ielā 15 kopīpašniekiem un pārvaldniekam nekavējoties pārtraukt konkrētās ēkas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai, apstrīdēšanu nav saņemts.

Būvvalde norāda, ka minētā administratīvā akta apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību. To var apstrīdēt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, iesniedzot iesniegumu būvvaldē.

RNP pašreiz ir jāpilda būvvaldes uzdotais - jānodrošina nama atbrīvošana un jāpasūta konservācijas projekts, pastāstīja Kārkliņš.

Iedzīvotāji var vērsties pašvaldībā pēc palīdzības dzīvojamās telpas jautājumā atbilstoši Rīgas domes saistošajiem noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!