Foto: F64

Jau divas nedēļas Natālijas Draudziņas vidusskolā mācās četri dažāda vecuma bērni no Irākas. Skola pati meklē risinājumus patvēruma meklētāju izglītošanā, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Visi četri bērni – Jadigars, Alans, Muhameds un Sazana - ir no vienas ģimenes. Patlaban viņi gaida, vai saņems bēgļa statusu un varēs Latvijā uzturēties arī turpmāk. Bērniem esot priekšzināšanas, bet skolotāji stāsta, ka viņi centīgi no tāfeles pārraksta vārdus sev pagaidām nesaprotamajā valodā, atklāj raidījums.

Skolas direktoram Pēterim Ševčenko šī esot jau otrā pieredze ar patvēruma meklētājiem. Jau no gada sākuma skolā mācās arī 15 gadus vecs puisis no Afganistānas. Skola viņam izstrādājusi individuālu programmu zemā zināšanu līmeņa dēļ.

Viens no bērniem – Muhameds - iet 3. klasē, kas ir divus gadus zemāk atbilstošajam vecumam, jo Muhameds, abi brāļi un māsa pēdējos divus Irākā aizvadītos gadus skolu nav apmeklējuši.
Savukārt vecākais dēls iet 8. klasē un izmanto tehnoloģijas, lai tulkotu latviski sev saprotamos vārdus. Direktors raidījumam atklājis, ka, piemēram, pēdējā darbiņā, kur bijis jāieraksta Eiropas valstis kartē latviešu valodā, viņš uzrādījis vienu no labākajiem rezultātiem klasē.

Direktors stāstījis, ka klasesbiedri un arī vecāki esot saprotoši. Savukārt daži skolotāji darbu ar irākiešu bērniem uztverot kā misiju un darot no visas sirds. Vienlaikus direktors atzinis, ka skolotājiem tā esot liela papildu slodze, daudz sarežģījumu. Līdz ar to skolā nolemts neuzņemt vairāk par vēl pieciem līdz desmit patvēruma meklētāju vai jau bēgļa statusu saņēmušajiem bērniem.

"Mēs noteikti vairīsimies vienā klasē ielikt vairāk nekā vienu cilvēku, lai viņiem nesāktos šī iespēja neintegrēties, bet atrasties savā sabiedrībā. Tas ir viens tāds stingrs uzskats. Un otrs - mums ir jādomā par savu vidi, mums ir jāiedod šī izglītība mūsu bērniem un, jo vairāk viņi [patvēruma meklētāji vai bēgļi] ir, jo vairāk skolotāji ir noslogoti ar šo papildu darbu," atzinis skolas direktors.

Ģimenē ir vēl divi bērniem. Visi dzīvo Muceniekos, kur gaida lēmumu par bēgļa statusa piešķiršanu. Raidījums skaidro, ka ģimene bēgusi no Irākas kara dēļ.

Lēmumu par statusu ģimene uzzinās februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!