Foto: LETA

ASV prezidenta Baraka Obamas solījums Latvijā nodrošināt pastāvīgas NATO karabāzes nozīmē jau esošo militāro bāzu uzturēšanu, nevis jaunu radīšanu, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" ceturtdien norādīja Saeimas ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Kalniņš norāda, ka Latvijā jau pašlaik ir NATO karabāze, kas ir Latvijas aizsardzības spēku bāze un tādēļ jaunas nav vajadzīgas. Ar Obamas solījumu nodrošināt NATO karaspēku klātbūtni Latvijā jāsaprot tas, ka esošās bāzes ir jāsagatavo, lai tās varētu saņemt papildu karaspēku, ja tas būs nepieciešams. "Tikmēr, kamēr Putins noteiks karabāzu nepieciešamību, NATO karabāzēs Latvijā saņems visu, kas nepieciešams, lai nodrošinātu Latvijas aizsardzību," sacīja Kalniņš.

Tāpat Kalniņš apliecināja, ka Latvija laikposmā līdz 2020.gadam aizsardzībai tērētais apjoms no valsts budžeta sasniegs 2% IKP. Tieši tik daudz pašlaik aizsardzībai tērē Igaunija.

Jau vēstīts, ka Obama vizītes Tallinā laikā apstiprināja, ka Baltijas valstīs un Polijā tiks pastiprināta ASV gaisa spēku un izpletņlēcēju vienību klātbūtne.

Ceturtdien Velsā, Lielbritānijā sākas divu dienu NATO samits, kurā dominēs jautājumi par krīzi Ukrainā, islāmistu ekstrēmistu radītajiem draudiem Tuvo Austrumu reģionam un NATO spēku izvešanu no Afganistānas.

Samitā piedalīsies ASV prezidents Obama, Francijas prezidents Fransuā Olands un vēl aptuveni 60 valstu līderi un ministri.

Paredzēts, ka NATO samita laikā tiks pārrunāti jautājumi par dalībvalstu aizsardzības budžetu palielināšanu, partnerattiecību paplašināšanu un NATO atvērto durvju politiku, kā arī Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijas Afganistānā pārejas fāzes noslēgšanu un jaunās - apmācības fāzes - sākšanu. Būtisks sarunu temats būs arī NATO spēju attīstība, reaģējot uz mainīgo drošības vidi un jaunajiem izaicinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!