Foto: RIA Novosti/Scanpix

Piektdien NATO patruļlidmašīnas izlidojumu laikā virs neitrālajiem Baltijas ūdeņiem identificēja vienu Krievijas bruņoto spēku lidmašīnu un piecus iznīcinātājus “SU-27”, liecina Nacionālo Bruņoto spēku ieraksts mikroblogošanas vietnē “Twitter”.

NBS Gaisa spēku aviācijas bāzes komandieris pulkvedis Aivars Mežors portālam "sargs.lv" jūlija vidū atzinis, ka kopš Latvijas iestāšanās NATO, Latvijas gaisa telpa regulāri tiek patrulēta.

Tāpat arī Baltijas valstu, tostarp Latvijas gaisa telpā notiek regulāri treniņlidojumi, bet patruļlidmašīnas dodas arī kaujas izlidojumos. Mežors atzīst, ka kaujas izlidojumi nav bijuši saistīti ar Latvijas gaisa telpas robežas pārkāpšanu.

Līdz šim kaujas izlidojumi ir notikuši tāpēc, ka, lidojot virs neitrālajiem ūdeņiem, Krievijas Bruņoto spēku lidmašīnas nav ievērojušas dažas no starptautiski pieņemtajām lidojumus regulējošām normām.

Šādi izlidojumi notikuši arī 4. un 5.jūlijā, kad NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm patrulējošās lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem identificēja vairākus Krievijas agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmas lidmašīnu „A-50" lidojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!