Foto: DELFI

Fakti, kas ir NATO rīcībā, liecina, ka starp Krieviju un Ukrainu ir sācies karš, pirmdien, 1.spetembrī, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Graube sacīja, ka starptautiskās normas nosaka – karš iepriekš ir jāpiesaka. "Tas nav noticis, bet katrā ziņā svešas valsts karaspēks atrodas citas suverēnas valsts teritorijā un veic karadarbību pret šīs valsts leģitīmo karaspēku," raidījumā sacīja Graube. To, ka sākušās militārās operācijas, karš, pierāda NATO rīcībā esošie fakti. "Savādāk šo akciju nevar nosaukt," sacīja Graube.

Latvija rūpīgi seko, kas notiek pie tās robežām, un Graube apliecināja pēdējos mēnešos ir pastiprinājušās Krievijas jūras karakuģu aktivitātes pierobežā. NBS uzsākuši papildus patrulēšanu un kaimiņvalsts kuģu novērošanu.

Notikumi Ukrainā liek domāt par Latvijas aizsardzības spējām. Graube izteica cerības, ka ar NATO palīdzību izdosies Latvijā attīstīt jau esošās bāzes, lai palīdzētu NATO spēkiem ienākt Latvijā. Ir izstrādāti arī scenāriji ne tikai militāra uzbrukuma gadījumam, bet arī gadījumiem, ja parādītos tā dēvētie "zaļie cilvēciņi".

Šobrīd Latvijā ir nepilni 5000 profesionālo karavīru un apmēram 8000 zemessargu. Graube atzina, ka arī NBS ir ietekmējusi kopējā demogrāfiskā situācija.

Jau vēstīts, ka augusta pēdējā nedēļā Ukrainā iegāja Krievijas karaspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!