Foto: virsseržants Gatis Indrēvics (Jaunsardzes un informācijas centrs)

Šonedēļ NATO 1. pastāvīgā Jūras spēku grupa (SNMG1) starptautiskajos ūdeņos sagaidīja Ķīnas jūras spēku kuģu grupu, kas no Ziemeļjūras caur Dānijas jūras šaurumu iegājusi Baltijas jūrā un veica savstarpēji koordinētu sadarbības manevru kuģu ieiešanai Baltijas jūrā, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

NATO un Ķīnas jūras spēku kuģu grupām jau ir ilgtermiņa sadarbība, piemēram, veicot kopīgas operācijas Adenas līcī Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijas "Atalanta" ietvaros. Iepriekšējā reize, kad Ķīnas jūras spēku kuģi iegāja Ziemeļjūrā un Baltijas jūrā bija 2015. gada oktobrī, skaidro AM.

NATO 1. pastāvīgā Jūras spēku grupa patrulē Ziemeļjūrā un Baltijas jūrā, tādējādi izpildot NATO Jūras spēku pavēlniecības uzdevumu nodrošināt nepārtrauktu, sinhronizētu un koordinētu informācijas apmaiņu par aktivitātēm starptautiskajos ūdeņos, kas atrodas pie sabiedroto valstu jūras akvatorija, kā arī savlaicīgi identificēt aizdomīgas virsūdens un zemūdens aktivitātes sabiedroto valstu starptautiskajos ūdeņos.

Šī grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. AM atgādina, ka šā gada 29. jūnijā Latvija pirmo reizi pārņēma komandvadību NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupā. 2018. gada janvārī šīs grupas komandvadību pārņems Beļģijas Jūras spēki, bet Latvijas Jūras spēki grupā piedalās kopš 2007. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!