Foto: F64

NATO spēku integrācijas vienības un ASV pārstāvji sākuši izvērtēt "Latvijas dzelzceļam" (LDz) piederošo infrastruktūru - tās iespējas, tehniskās nianses un spēkā esošās procedūras, kas jāņem vērā, plānojot personu un tehnikas pārvietošanu pa dzelzceļu, informēja LDz.

Lai atbalstītu un nodrošinātu sabiedroto kravu pārvadājumus atbilstoši NATO standartiem, līdz šim LDz jau investējis apmēram 200 000 eiro. Plānotās kopējās investīcijas, izbūvējot jaunu sliežu pievedceļu, veicot kapitālo remontu esošajos pievedceļos, kā arī pagarinot izkraušanas/uzkraušanas laukumu Garkalnes stacijā un realizējot vēl citus modernizācijas un labiekārtošanas darbus, pārsniegs vienu miljonu eiro.

Šodien NATO un ASV pārstāvji apmeklēs LDz un viesosies arī Šķirotavas stacijā, un tā būs pirmā oficiālā abu pušu tikšanās, kas došot iespēju iepazīties ar atbildīgajām amatpersonām un pārrunāt turpmāko sadarbību.

NATO spēku integrācijas vienības komandiera padomniece komunikācijas jautājumos Anda Bergmane norāda, ka vienības pamatuzdevums ir koordinēt alianses un sabiedroto spēku paaugstinātas gatavības spēku izvēršanu reģionā. Šī uzdevuma īstenošanā būtiska loma ir informācijas pieejamībai par Latvijas kā uzņemošās valsts infrastruktūru un tās iespējām, tai skaitā dzelzceļu. Jau šobrīd LDz infrastruktūra tiek izmantota gan nemilitāro kravu transportam no Afganistānas, gan militāro mācību laikā militārās tehnikas pārvietošanai.

Koncerns LDz sastāv no valdošā uzņēmuma VAS "Latvijas Dzelzceļš" un piecām meitassabiedrībām - AS "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmuma SIA "LDz Infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmuma SIA "LDz Ritošā sastāva serviss", kā arī apsardzes uzņēmuma SIA "LDz Apsardze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!