Foto: LETA

Valdība trešdien vienojās noteikt, ka naturalizācijas iesniegumiem būs jāpievieno arī izziņa, kas apliecina, ka persona nav sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Iekšlietu ministrijas likumprojekts paredz, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PLMP), lai pārbaudītu personu atbilstību noteiktajiem naturalizācijas ierobežojumiem, informāciju pieprasa no visiem operatīvās darbības subjektiem. Operatīvās darbības subjektu sistēmu veido valsts drošības, aizsardzības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanas iestādes, kā arī citas īpaši pilnvarotas valsts institūcijas, kurām ar likumu piešķirtas tiesības savas kompetences ietvaros veikt operatīvās darbības pasākumus.

Tāpat noteikumu projektā noteikts, ka persona, kura iesniedz naturalizācijas iesniegumu un kura ir citas valsts pilsonis, naturalizācijas iesniegumam pievieno arī izziņu, ko izsniegusi kompetentā iestāde personas pilsonības valstī un kas apliecina, ka persona nav sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Savukārt, ja persona, kura vēlas naturalizēties, nevar iesniegt PMLP minēto izziņu, piemēram, tās pilsonības valstī nav kompetentās iestādes, kas šādu izziņu varētu sniegt, vai pastāv citi - no personas gribas neatkarīgi - šķēršļi šādas izziņas iegūšanai, noteikumu projektā ir paredzēta iespēja personai iesniegt dokumentāru apliecinājumu par to, ka personai izziņu par sodāmību nav iespējams iegūt.

Vienlaikus ministrija norādījusi, ka PMLP ir jāvērtē katrs gadījums individuāli atbilstoši Administratīvā procesa likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajam, ja tiks konstatēts, ka personai, kura vēlas naturalizēties, nav iespējams iegūt minētos dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!