Foto: Saeimas administrācija

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) uzdevis Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) nekavējoties risināt jautājumu par gaisa piesārņojumu Rīgā.

Naudiņš pastāstīja, ka vēstuli Ušakovam nosūtījis jau pirms divām nedēļām, nosakot, ka situācija ir jāatrisina līdz 27.augustam. Ja līdz tam laikam rezultātu nebūs, būšot sekas, solīja ministrs. Pagaidām gan viņš neatklāja, kā tieši rīkosies, - to izlems, ja tas būs nepieciešams.

"Tas nav normāli, ka mēs elpojam tādu gaisu," pauda ministrs.

Vēstulē Ušakovam Naudiņš norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 11.jūlijā ir saņēmusi EK atzinumu pārkāpuma procedūras lietā pret Latviju par daļiņu PM 10 paaugstināto piesārņojumu Rīgas centrā. Atzinumā norādīts, ka Latvija līdz šim nav spējusi nodrošināt EK direktīvā noteiktās prasības par gaisa piesārņojumu.

Tāpat līdz pagājušā gada beigām Latvija nav iesniegusi aktualizēto dokumentu "Rīcības programma gaisa kvalitātes uzlabošanai Rīgas aglomerācijā 2011.-2015.gadam". Dokumentā bija jāizvērtē iekļauto pakalpojumu efektivitāte, jānorāda finansējums katram pasākumam un to izpildes termiņš. Šādu uzdevumu veikšanu Latvija bija apsolījusi jau iepriekšējā nostājā, atbildot uz EK 2013.gada 24.janvārī iesniegto papildu formālo paziņojumu saistībā ar šo pašu pārkāpuma procedūru.

Naudiņš aicinājis Rīgas domi nekavējoties apstiprināt aktualizēto rīcības programmu un ne vēlāk kā līdz 27.augustam to iesniegt ministrijai, lai ministrija to varētu iesniegt EK. Tāpat pašvaldība ir aicināta nekavējoties sākt aktualizētajā rīcības programmā iekļauto pasākumu īstenošanu, kā arī jau šobrīd plānot jaunu papildu pasākumu īstenošanu, jo īpaši transporta radītā piesārņojuma mazināšanai, lai var savlaicīgi paredzēt nepieciešamo finansējumu gan jaunas rīcības programmas izstrādei, gan tajā ietverto pasākumu īstenošanai.

Pēc vēstules saņemšanas Rīgas domes atbildīgās amatpersonas esot sazinājušās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darbiniekiem, informēja Naudiņš. Viņš uzsvēra, ka gaisa piesārņojuma problēma Rīgā ir ļoti nopietna, tāpēc arī Rīgas domei būtu jārīkojas atbildīgi un jāatrisina tā pēc iespējas ātrāk.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) brīdinājusi Latviju par augsto gaisa piesārņojumu Rīgā. Pagājušajā nedēļā putekļu koncentrācija gaisā normu pārsniegusi teju 20 reizes.

Karstais un sutīgais laiks Rīgā veicinājis putekļu koncentrācijas paaugstināšanos, un šonedēļ konstatēts, ka putekļu daudzums sasniedzis pat 950 mikrogramus uz kubikmetru, kas 19 reizes pārsniedz normu.

Pieļaujamā putekļu koncentrācija ir 50 mikrogrami uz kubikmetru, tomēr Rīgas centrā šis rādītājs nereti četrkārt pārsniedz normu.

EK jau iepriekš bija izteikusi aicinājumu Latvijai un Bulgārijai steidzami samazināt gaisa piesārņojumu, liecina EK paziņojums.

EK norādījusi, ka Latvijai un Bulgārijai ir jāuzlabo iedzīvotāju aizsardzība pret smalko daļiņu (PM10) piesārņojumu, kas var izraisīt astmu, sirds un asinsvadu problēmas, plaušu vēzi un pāragru nāvi.

Latvijā problēmas ar piesārņojumu ir vienā zonā, proti, Rīgā, kur atbilstoša aizsardzība nav nodrošināta no 2007.gada.

EK uzskata, ka neviena no abām dalībvalstīm nav veikusi pasākumus, kurus vajadzēja ieviest jau 2007.gadā, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību, un lūdz Latviju un Bulgāriju steidzami veikt uz nākotni vērstas efektīvas darbības, lai pēc iespējas drīzāk nodrošinātu atbilstību prasībām.

Ja Bulgārija un Latvija neveiks attiecīgus pasākumus, EK var nodot lietu izskatīšanai ES Tiesā.

Gada laikā pieļaujami 35 normas pārsniegumi, un šis limits izsmelts jau aprīļa sākumā.

Ja Rīgas gaisa kvalitāte netiks uzlabota, valstij draud soda sankcijas pusmiljona eiro apmērā, turklāt tiks ieslēgts skaitītājs, fiksējot katru dienu, līdz pārkāpums novērsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!