Foto: LETA

Ventspils pilsētas domes pārstāvju veiktajā revīzijā par Ventspils Augstskolas (VeA) un Ventspils pilsētas domes 2012. gadā noslēgtā sadarbības līguma izpildi secināts, ka nav iespējams gūt pārliecību par augstskolai sniegtās palīdzības izlietojumu atbilstoši līgumam.

Vakar VeA Satversmes sapulces sēdē vēl pirms balsojuma par VeA rektores Gitas Rēvaldes atcelšanu no amata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij") un pašvaldības Finanšu nodaļas vadītājs Kaspars Vitenbergs prezentēja revīzijas, kas tika veikta pēc VeA Senāta uzaicinājuma, rezultātus. Revīzija tika veikta par augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma izlietojumu 2015. gadā. Lai gan pašvaldība pērn augstskolai piešķīrusi 1,07 miljonus eiro, augstskolas vadība revidentiem bija liegusi pieeju tiem līgumiem, kur finansējuma avots ir gan pašvaldība, gan kāds cits avots.

"VeA revidentiem liedza pieeju dokumentiem, lai varētu veikt pilnu pārbaudi. Pieejama bija tika viena trešdaļa dokumentu, no kuriem var vērtēt līdzekļu izlietojuma pareizību un atbilstību noslēgtajam līgumam starp Ventspils domi un Ventspils Augstskolu," vakar savā iknedēļas preses konferencē skaidroja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Otrs secinājums ir tāds, ka VeA ir pārkāpusi vismaz četrus sadarbības līguma punktus. Nākamais secinājums pašvaldība nevar paļauties uz VeA sniegtajiem pārskatiem, jo tajos pārskatos, kādus mēs saņēmām, un tajā, ko atklāja revidenti, informācija nesakrīt. Tātad tiek iesniegti maldinoši, patiesībai neatbilstoši pārskati par domes naudas izlietojumu," norādīja Lembergs.

"Revīzijas laikā augstskolā tika veiktas korekcijas grāmatvedības dokumentos.

Rezultātā nav iespējams gūt pārliecību par pašvaldības sniegtās palīdzības VeA izlietojumu atbilstoši līgumam pilnā apjomā," norādīja Lembergs.

"Jau šobrīd pilnīgi skaidri revīzijas grupa secinājusi, ka 10 700 eiro augstskola ir izlietojusi neatbilstoši līgumam, līdz ar to augstskolai šī nauda ir jāatmaksā," uzsvēra Lembergs.

Kā ziņots, vakar VeA Satversmes sapulce nolēma atcelt no amata VeA rektori Rēvaldi.

Par Rēvaldes atcelšanu nobalsoja 21 sapulces dalībnieks, pret balsoja seši. VeA Satversmes sapulces lēmums par rektores atcelšanu tika argumentēts ar Satversmes sapulces debatēs dominējušo viedokli, ka Rēvalde ir zaudējusi viņai doto uzticību. Tāpat sapulcē izskanēja viedoklis, ka pašlaik vairs nepastāv tikai konflikts starp VeA un Ventspils pilsētas domi, bet situācija ir pāraugusi plašākā strīdā starp rektori un augstskolas personālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!