Foto: Valsts kanceleja

Latvijā nav pamata izsludināt trauksmes stāvokli, otrdien žurnālistiem teica premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš skaidroja, ka Beļģijā – atšķirībā no Latvijas – draudi pastāvējuši visu laiku. Kučinskis noraidīja apgalvojumu, ka Beļģija nebūtu gatava teroraktiem, viņš uzsvēra, ka šādās situācijās arī teroraktu rīkotāji "skolojas un aug".

Atsaucoties uz savu pieredzi, premjerministrs pauda, ka Briselē pēc Parīzes teroraktiem tiek īstenoti ievērojami drošības pasākumi. Kučinskis pieļāva, ka būtu jāpaaugstina drošības pasākumi ministriem, jo šobrīd apsardze, dodoties ārpus valsts, tiek nodrošināta premjerministram un mazākā apmērā iekšlietu ministram.

Tāpat Kučinskis žurnālistiem norādīja, ka, ja Briselei būs nepieciešama Latvijas palīdzība, tā tiks sniegta, jo valstis ir "vienā solidaritātes ģimenē saistītas". Līdz šim Beļģija nav lūgusi Latvijas palīdzību situācijas risināšanā.

Sprādzienos, kas otrdien notika Briseles Zaventemas lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināti vismaz 23 cilvēki, atsaucoties uz ugunsdzēsējiem, ziņo aģentūra AFP. Kā iepriekš ziņoja Beļģijas sabiedriskā raidorganizācija RTBF, divos sprādzienos, kas notika lidostas uzgaidāmajās telpās, vēl vismaz 35 cilvēki guvuši ievainojumus.

Divi sprādzieni, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, notika ap pulksten 8 (pulksten 9 pēc Latvijas laika).

Brīdi vēlāk tika saņemtas ziņas par sprādzienu Briseles Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām.

Beļģijas varasiestādes paaugstinājušas jau iepriekš valstī izsludināto pretterorisma trauksmes līmeni. Gan Briseles lidosta, gan pilsētas metro sistēma ir slēgta. Apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!