Lai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri uz starptautisko militāro operāciju rajoniem dotos pilnībā sagatavoti, tiem sekmīgi jāapgūst prasmes rīkoties ar jaunajiem strēlnieku ieročiem, šodien, Ādažu bāzē NBS Sauszemes spēku vienībām pasniedzot jaunos ieročus, sacīja NBS komandieris Juris Maklakovs.
Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) un Maklakovs pasniedza pirmo triecienšauteni G36 nākamā Latvijas kontingenta Irākā kājnieku rotas komandierim.

"Esmu lepns par to, ka Latvija spēj apgādāt savus karavīrus gan ar jauniem un moderniem ieročiem, gan uniformām," sacīja Slakteris.

NBS apgāde ar jaunu un modernu ekipējumu ir sākusies un turpināsies atbilstoši bruņoto spēku attīstības plāniem, piebilda ministrs.

NBS šodien saņēma daļu no ieročiem, ko Latvijai piegādās ieroču ražotājs "Heckler&Koch".

Kā ziņots, ieroču ražotājs "Heckler&Koch" līdz 2012.gadam piegādās ieročus bruņotajiem spēkiem par aptuveni 15 miljoniem eiro (desmit miljoniem latu).

Papildu "Heckler&Koch" ražotajiem ieročiem līdz 2011.gadam tiks piegādāti arī firmas "Glock" ražotie ieroči par 425 000 latu. Līdz 2008.gadam piegādās arī "Accuracy International" ražotos ieročus par 123 000 latu, bet līdz 2012.gadam piegādās "FH Herstal" ražotos ieročus par divarpus miljoniem latu.

Plānots, ka NBS 2007.gadā ražotāji piegādās ieročus par aptuveni trīsarpus miljoniem latu.

Jau ziņots, ka ar jauno ieroču piegādi sākta NBS bruņojumā esošo strēlnieku ieroču modernizācija, kā arī pāreja uz NATO standarta munīcijas kalibriem.

Modernizācijas mērķis ir panākt, lai karavīrs jebkurā diennakts laikā, klimatiskajos un redzamības apstākļos spētu efektīvi darboties operāciju rajonos pret transportlīdzekļiem, viegli bruņotu tehniku un fortifikācijas būvēm.

Pērn apstiprinātā strēlnieku standartieroču koncepcija nosaka ne tikai NBS nepieciešamos strēlnieku ieročus un pamatprasības, bet arī no jauna piegādāto ieroču apriti. Vispirms apbruņos NATO spēkiem deleģētās vienības, kā arī vienības, kuras tuvākajā laikā paredzēts izmantot NATO operācijās.

Pārējās vienības jaunos ieročus saņems aptuveni četru gadu laikā atbilstoši finanšu līdzekļiem.

Par strēlnieku standartieročiem noteikta deviņu milimetru kalibra "Para" pistole "Glock-17", deviņu milimetru kalibra "Para" mašīnpistole "Ump", 5,56 milimetru kalibra triecienšautene G36, 40 milimetru kalibra zemstobra granātšāvējs AG36, 5,56 milimetru vieglais ložmetējs "Minimi", 7,62 milimetru kalibra ar roku pārlādējama snaiperšautene AW, 12,7 milimetru kalibra ar roku pārlādējama lielkalibra snaiperšautene "Hecate-II" un 40 milimetru kalibra automātiskais balsta granātšāvējs GMG.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!